W 2012 roku na terenie UE kurczęta brojlery podrożały średnio o 9% w porównaniu z sytuacją panującą w latach 2007-2011. Największy wpływ na wysoki poziom notowań kurcząt miał: wzrost eksportu tego gatunku mięsa oraz popytu wewnętrznego, a także wysokie ceny pasz i wieprzowiny.
Najwyższe ceny w ujęciu rocznym zanotowano we wrześniu. Ukształtowały się one wówczas na poziomie 196,9 euro/100 kg.
Jednak od października, w wyniku obniżenia na terenie Unii Europejskiej refundacji wywozowych dla mięsa kurcząt o jedną trzecią, ceny zaczęły spadać. Największy spadek can zaobserwowano w:
-
Portugalii – spadek o 9%
-
Holandii – spadek o 5%.
Z kolei najwyższy miesięczny wzrost cen miał miejsce w Danii – wzrost o 6%. W tym kraju, a także w Finlandii i na Cyprze notowania wahały się w granicy od 257 do 263 euro/100 kg.
W okresie od 31 grudnia 2012 roku do 20 stycznia 2013 roku kurczęta potaniały o 0,8% i osiągnęły poziom 194,4 euro/100 kg.
Jak wskazują prognozy w najbliższym czasie ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym dalej powinny spadać. Głównie za sprawą ogłoszonego 17 stycznia bieżącego roku rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczącego obniżenia o połowę refundacji do mrożonych kurcząt do poziomu 10,85 euro/100 kg.