Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Program „Owoce w szkole”
W roku szkolnym 2010/2011 niemal 70 procent uczniów uczęszczających do klas I-III szkół podstawowych wzięło udział w programie „Owoce w szkole”, na który w nadchodzącym roku szkolnym Unia Europejska przeznaczy około 9 mln euro tylko dla naszego kraju.
Działania w ramach tego programu zostały rozpoczęte w 2009 roku, a Polska bierze w nim udział od samego początku jego powstania.
Więcej na ten cel otrzymały Włochy, bo 18 mln euro, Niemcy z budżetem 11 mln euro oraz Francja, która może na to przeznaczyć 10 mln euro. Łącznie na te działania zostało przeznaczonych blisko 90 mln euro. Niemniej jednak to tylko środki dofinansowujące, bo pozostała cześć ma pochodzić z budżetu danego kraju. W Polsce fundusz ten łącznie wyniesie powyżej 12 mln euro. W tym projekcie udziału nie biorą tylko Szwecja, Finlandia oraz Wielka Brytania.
Najważniejszym celem tego projektu jest propagowanie zdrowego stylu życia oraz zmiana nawyków żywieniowych, gdyż według danych opublikowanych przez Brukselę niemal 22 miliony dzieci ma problemy z nadwagą. Prawidłowe nawyki żywieniowe mają pomóc ludziom w walce z tym globalnym problemem. Jeżeli zatem dzieci naucza się przestrzegania zasad zdrowego żywienia to będą je stosować w swoim dorosłym życiu oraz przekażą je swoim dzieciom.
Uczestnicy tego projektu nie tylko otrzymują odpowiednie porcje warzyw, ale także mają zajęcia edukacyjne i promocyjne zdrowe odżywianie. Wśród obowiązków dyrektorów placówek edukacyjnych znalazła się także organizacja wycieczek do gospodarstwa rolnego bądź przetwórni owoców oraz warzyw albo przeprowadzić lekcje w ogrodzie.
Tylko w tym roku szkolnym w programie udział wzięło blisko 800 tysięcy dzieci, czyli około 68 procent z niemal 8,6 tysiąca szkół podstawowych. Przez 10 wybranych w pierwszym semestrze tygodni uczniowie dostawali po 3 porcje warzyw oraz owoców, a przez 10 wybranych tygodni w drugim półroczu po 2 porcje.
Udział w tym programie jest dobrowolny. Dyrektor szkoły powinien zgłosić chęć udziału w tym projekcie w Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego. W następstwie otrzymuje informacje na temat zatwierdzonego dostawcy, z którym to podpisuje umowę.
Do owoców świeżych nadających się do dystrybucji Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zalicza jabłka, gruszki oraz truskawki, warzywa świeże to marchew, rzodkiewka oraz słodka papryka. Również przetwory jak świeże soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne są dopuszczane do podawania dzieciom w ramach tego programu.
Dystrybutorzy, którzy chcą wziąć udział w tym projekcie składają wniosek do odpowiedniego dla nich oddziału Agencji Rynku Rolnego. W przypadku pozytywnie rozpatrzonego wniosku dostawcy podpisują umowę ze szkołą na nieodpłatne dostarczenie określonej ilości warzyw, owoców, czy też przetworów świeżych i wnioskują o pomoc finansową z ARR.