| Autor: redakcja1

Pomoc dla producentów jaj i mięsa drobiowego, którzy ponieśli straty w latach 2019-2021 – nabór w toku

Producenci jaj i mięsa drobiowego, którzy prowadzili w latach 2019-2021 gospodarstwo drobiarskie i ponieśli starty z powodu wysoce zjadliwej grypy ptaków, wciąż mogą ubiegać się o wsparcie. Do 30 czerwca 2023 r. wnioski przyjmują oddziały regionalne ARiMR.

Pomoc dla producentów jaj i mięsa drobiowego, którzy ponieśli straty w latach 2019-2021 – nabór w toku
W ofercie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa znalazły się działania pomocowe z tytułu: strat w produkcji jaj wylęgowych, strat w produkcji jaj spożywczych, niepodejmowania produkcji w gospodarstwie, sprzedaży zwierząt po obniżonej cenie, a także strat związanych z wydłużonymi okresami tuczu. Co istotne, producent rolny, który w okresie 29 grudnia 2019 r. – 13 maja 2020 r. lub 24 listopada 2020 r. – 28 lipca 2021 r. prowadził gospodarstwo na obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym ptasią grypą, może się ubiegać o wyłącznie jeden z wymienionych rodzajów wsparcia. Wśród istotnych warunków, które musi spełnić, są też wymóg położenia gospodarstwa w rejonie występowania, w wymienionych przedziałach czasowych, ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków, oraz  zgodne z przepisami stosowanie środków do zwalczania tej choroby.

Wnioski o dofinansowanie należy składać do 30 czerwca 2023 r. w oddziałach regionalnych ARiMR właściwych ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę producenta rolnego. Można to zrobić: bezpośrednio w placówce Agencji, przez platformę ePUAP, korzystając z usługi mObywatel; drogą listowną.


Tagi:
źródło: