W odpowiedzi na wniosek KRIR dotyczący włączenia rolniczych spółdzielni produkcyjnych do działań PROW 2014-2020 resort rolnictwa poinformował, że warunki i tryb przyznawania wsparcia zostały określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 sierpnia 2015 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Modernizacja gospodarstw rolnych" w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz. 1371).
Rolnicza spółdzielnia produkcyjna może zostać beneficjentem poddziałania 3.2 „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”. Warunkiem skorzystania z pomocy w ramach tego działania jest wytwarzanie produktów w ramach systemu jakości oraz spełnienie pozostałych warunków kwalifikowalności. Wsparcie w ramach ww. poddziałania przeznaczone jest na promocję produktu, który wytwarzany jest w ramach któregoś z poniżej wymienionych systemów jakości, krajowego lub unijnego.
Beneficjentem podziałania będą mogły być grupy producentów, których członkowie wytwarzają lub - jeżeli podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy ma formę spółdzielni w rozumieniu przepisów prawa spółdzielczego - która wytwarza, lub której członkowie wytwarzają produkty rolne lub środki spożywcze przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi:
-
których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1), lub rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia, lub
-
objęte systemem rolnictwa ekologicznego, zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn. zm.), lub
-
objęte systemem ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 (Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 16, z późn. zm.), lub
-
objęte systemem ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina, o którym mowa w art. 10 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina, uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 (Dz. Urz. UE L 84 z 20.03.2014, str. 14), lub
-
objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich, o których mowa w części II tytule Ii rozdziale I sekcji 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), lub
-
integrowanej produkcji roślin w rozumieniu przepisów o środkach ochrony roślin, lub
-
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja", lub
-
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Meat Program", lub
-
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Pork Quality System", lub
-
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products" - „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej", lub
-
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products" - „Kulinarne mięso wieprzowe", lub
-
zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Quality Assurance for Food Products" - „Wędliny".
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: KRIR/Katarzyna Kuznowicz foto:
sxc.hu