Dopłaty do prywatnego przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku i serów

Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) oraz dopłat do prywatnego przechowywania serów w ramach tymczasowego nadzwyczajnego systemu pomocy.

Dopłaty do prywatnego przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku i serów

Zgodnie z przedłożonymi projektami rozporządzeń okres przechowywania:

  • masła i OMP wynosi od 90 do 210 dni,
  • serów wynosi od 60 do 210 dni.

W dniu złożenia umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania produkty (masło, OMP, sery) muszą znajdować się w chłodni/magazynie, w którym będą przechowywane. Chłodnia/magazyn, w którym będą przechowywane produkty w ramach mechanizmu nie musi być własnością Przedsiębiorcy ubiegającego się o dopłaty do prywatnego przechowywania.

Proponowane stawki dopłat:

PRODUKT

STAWKI DOPŁAT

LIMIT

MASŁO

 18,93 EUR/tonę

 0,28 EUR/tonę/dzień

NIE

ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU

 8,86 EUR/tonę

 0,16 EUR/tonę/dzień

NIE

SERY

o kodzie CN:

0406 20, 0406 30, 0406 40, 0406 90

oraz mrożony twaróg  o kodzie 0406 10

 15,57 EUR/tonę

 0,40 EUR/tonę/dzień

155 000 ton dla całej UE

 

Umowy będzie można składać po ogłoszeniu warunków udzielania dopłat do prywatnego przechowywania na stronie internetowej Agencji, do dnia 31 grudnia 2014 r., a w przypadku serów do wyczerpania limitu.



Tagi:
źródło: