Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-07
-
Bezrobocie w marcu w dół
2025-04-07 -
Zmiany opłacalności produkcji rolniczej
2025-04-07
Poznaj produkty
-
Kasza kukurydziana do celów spożywczych
2023-03-09 -
Wozy jednoosiowe
2013-01-11 -
Chwytak do dużych balotów
2015-07-02 -
ROZWADNIACZ OPRYSKIWACZA WIPROL
2016-05-02
Dopłaty do prywatnego przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku i serów
Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania masła i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) oraz dopłat do prywatnego przechowywania serów w ramach tymczasowego nadzwyczajnego systemu pomocy.

Zgodnie z przedłożonymi projektami rozporządzeń okres przechowywania:
- masła i OMP wynosi od 90 do 210 dni,
- serów wynosi od 60 do 210 dni.
W dniu złożenia umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania produkty (masło, OMP, sery) muszą znajdować się w chłodni/magazynie, w którym będą przechowywane. Chłodnia/magazyn, w którym będą przechowywane produkty w ramach mechanizmu nie musi być własnością Przedsiębiorcy ubiegającego się o dopłaty do prywatnego przechowywania.
Proponowane stawki dopłat:
PRODUKT |
STAWKI DOPŁAT |
LIMIT |
MASŁO |
18,93 EUR/tonę 0,28 EUR/tonę/dzień |
NIE |
ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU |
8,86 EUR/tonę 0,16 EUR/tonę/dzień |
NIE |
SERY o kodzie CN: 0406 20, 0406 30, 0406 40, 0406 90 oraz mrożony twaróg o kodzie 0406 10 |
15,57 EUR/tonę 0,40 EUR/tonę/dzień |
155 000 ton dla całej UE |
Umowy będzie można składać po ogłoszeniu warunków udzielania dopłat do prywatnego przechowywania na stronie internetowej Agencji, do dnia 31 grudnia 2014 r., a w przypadku serów do wyczerpania limitu.
