W porównaniu z początkiem roku, indeks cen żywności we wrześniu był niższy o 5,4%, tj. 11 p.p. Była to już zatem piąta z rzędu obniżka cen produktów żywnościowych na świecie, głównie ze względu na kolejną redukcję rynku zbóż – o 6,1%, która została zrekompensowana nieznacznym wzrostem notowań pozostałych artykułów:
Systematyczne spadki cen zbóż obserwowane są od maja, ze względu na optymistyczne prognozy tegorocznych zbiorów, szczególnie kukurydzy i ryżu.
Z kolei indeks cen mięsa po raz kolejny we wrześniu poszybował w górę i w miesiącu tym ukształtował się na poziomie 175,7 pkt. Wzrosły głównie ceny drobiu – o 2,8% oraz nieznacznie wołowiny i mięsa owczego. Natomiast notowania wieprzowiny postały na tym samym poziomie.
Jak podaje FAMMU/FAPA, zwyżka cen drobiu była spowodowana znacznym popytem, a niekiedy nawet zmianami kursów walut. Z kolei ceny wołowiny wspierane były rosnącym zapotrzebowaniem ze strony krajów azjatyckich, głównie Japonii.
We wrześniu 2013 roku ceny mięsa ogółem były o 0,5% wyższe niż przed rokiem oraz o 1% niższe wobec stycznia tego roku.