Rynek mięsa w Polsce (15-21.06.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 15 do 21 czerwca 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (15-21.06.2015)

Ceny żywca wieprzowego

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 15–21.06.2015 r. żywiec wieprzowy w Polsce skupowano średnio po 4,61 zł/kg, a więc o 2,5% drożej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten kosztował także o 8% więcej niż przed miesiącem, ale o 14% mniej niż przed rokiem.
 
Wzrost cen żywca wieprzowego w dniach 15–21.06.2015 r. odnotowano również w większości państw UE. Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według Komisji Europejskiej) wyniosła 149,04 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była wyższa o ponad 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Jednak w odniesieniu do cen sprzed roku cena zakupu tego żywca była o 13% mniejsza. Cena krajowa żywca klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 147,97 EUR/100 kg i była większa od średnich cen m.in. w Belgii, Holandii, Danii i we Francji.
 
Ceny żywca wołowego
 
Ubojnie w Polsce w trzecim tygodniu czerwca 2015 r. kupowały żywiec wołowy przeciętnie po 6,30 zł/kg w stosunku do 6,28 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ten gatunek żywca był droższy o 2% niż miesiąc wcześniej i o 7% niż przed rokiem.
 
Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 382,18 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była wyższa o 0,6% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 318,63 EUR za 100 kg i była większa niż: na Łotwie, Litwie, Węgrzech i w Rumunii.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: