Ceny mięsa w UE i na rynku światowym

Jak podaje Komisja Europejska (KE) w lutym 2015 r. największą dynamikę zniżki cen w krajach UE w ujęciu rocznym pośród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina o 11,9% - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny mięsa w UE i na rynku światowym

Ceny wieprzowiny

Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła w lutym 2015 r. w odniesieniu do stycznia tego roku o 4,8%. W analizowanym czasie przeciętna cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się w granicy 1363,30 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na rynku globalnym wynosiła 1277,30 EUR/t - 1449,70 USD/t. W lutym 2015 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym zmalała w odniesieniu z ceną z lutego 2014 r. o 19%, z kolei wobec ceny ze stycznia 2015 r. spadła o 13%. W omawianym czasie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 7% większym od ceny tego gatunku mięsa na rynku globalnym.

Ceny wołowiny

W lutym 2015 r. przeciętna cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3829,40 EUR/t, a więc była o 0,5% wyższa niż w lutym 2014 r. Porównując ją w ujęciu miesięcznym okazuje się, że cena tego gatunku mięsa w lutym tego roku była o 1,4% większa niż w styczniu 2015 r. W lutym 2015 r. Średnia cena wołowiny na rynku globalnym wynosiła 4076,60 EUR/t - 4626,90 USD/t, a zatem była o 10,3 % większa niż rok wcześniej, ale jednocześnie o 9,3% mniejsza w porównaniu do ceny ze stycznia 2015 r. W analizowanym czasie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -6%.

Ceny drobiu

Poza tym w lutym 2015 r. przeciętna cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła granice 1863,30 EUR/t. Była ona o 16% niższa w stosunku do średniej ceny tego gatunku mięsa notowaną na rynku globalnym wynoszącą 2209,90 EUR/t - 2508,20 USD/t. W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmalała o 3,5%, a w miesięcznym wzrosła o 0,4%. Na rynku globalnym przeciętna cena mięsa drobiowego w obrębie roku wzrosła o 8,9%, a miesiąca zniżkowała o 0,3%.

  


Tagi:
źródło: