Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Zbiorniki BC-SW
2014-01-10 -
Ładowarka teleskopowa JCB 536-60
2020-05-22 -
Przetrząsacz do siana 2,7 m
2015-07-07 -
Probiotyk dla gołębi 500 ml.
2014-02-14
Wzrost produkcji przetworów mleczarskich
Jak wykazują dane zebrane przez Główny Urząd Statystyczny, w zeszłym miesiącu mleczarnie przyjęły o blisko 12 procent więcej mleka, czyli łącznie dostarczono im 818 mln litrów mleka.
Zwyczajowo już w maju ilość skupowanego mleka zwiększała się o 13-17 procent co mieści się w normie.
Od stycznia tego roku zakłady mleczarskie przyjęły łącznie 3628,1 mln litrów mleka, czyli o 2 procent więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Większa produkcja mleka spowodowała wzrost przetwórstwa tego surowca. W związku z tym w zeszłym miesiącu całkowita wartość sprzedanych produktów mleczarskich w stosunku do ubiegłego roku powiększyła się o 3,6 procenta.
Ponadto w okresie od stycznia do maja tego roku wyprodukowano więcej niż w analogicznym czasie roku ubiegłego o niemal 7 procent więcej serów świeżych oraz twarogu, bo 160 tysięcy ton, a także o blisko 1 procent mleka przetworzonego, to jest 1070 mln litrów.
Minimalnie spadła produkcja dojrzewających serów, bo do 103 tysięcy ton, a więc o około 1 procenta. Niemniej jednak w miesięcznym rozliczeniu w samym maju zwiększyła się o prawie 14 procent tym samym odnotowując 5 procentowy wzrost wobec 2010 roku.