W maju 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem przeciętne ceny detaliczne wołowiny i cielęciny były niższe średnio o 0,2%. Mięso wieprzowe zdrożało o 2,8%, natomiast drobiowe o 1,1%.
Według Doroty Pasińskiej z IERiGŻ, ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie. W maju 2017 r. w porównaniu ze styczniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder, tj. mięso wołowe z kością z 18,85 do 19,00 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,81 do 27,05 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,88 do 33,20 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,57 do 28,64 zł/kg. Mniejsze ceny notowano tylko dla mięsa cielęcego bez kości z 47,39 do 47,33 zł/kg.
Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 12-18.06.2017 cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o 14% mniejsza niż w UE i wyniosła - 322,32 EUR/dt, tusz młodego bydła w wieku 8-12 miesięcy kategorii Z klasy U+R+O o 16% niższa do 320,74 EUR/dt, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące kategorii A klasy U+R+O o 12% do 322,33 EUR/dt. Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe też u naszych czołowych importerów, czyli we Włoszech o 17%, Niemczech o 11%, Hiszpanii o 16%, Francji o 5% i Wielkiej Brytanii o 24%.