W okresie styczeń-listopad minionego roku mleczarnie zakupiły w sumie 10,63 mld l mleka, a więc o 2,4% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r., a poziom cen skupu zmniejszył się o 2,5% do 133,57 zł/hl. Towarzyszył temu spadek poziomu targowiskowych cen jałówek 1 rocznych o 1,7% do 2208 zł/szt. Ceny krów dojnych zwiększyły się o 0,3% do 3052 zł/szt.
W wyniku zwyżki produkcji eksport artykułów mleczarskich w omawianym okresie zwiększył się o 9% do 3,8 mld l w ekwiwalencie mleka surowego. Wzrosły wysyłki wszystkich przetworów, ale z wyjątkiem kazeiny, w tym najbardziej chudego mleka w proszku o 28%, lodów o 11% i masła o 10,2%, przy zwyżce eksportu serów i twarogów o 5,1%, jogurtów i innych napojów mlecznych o 4,5% i nieznacznym wzroście suszonej serwatki. Zwiększył się także import o 7,6% do 1,57 mld l i w efekcie nadwyżka eksportu nad importem wzrosła o 10% do 2,23 mld l w przeliczeniu na mleko surowe.