Ceny tych produktów mają największe znaczenie w eksporcie i są silnie zależne od cen na rynkach globalnych. W październiku ceny zbytu OMP zwiększyły się o 4,1%, masła w blokach, masła konfekcjonowanego i masła z dodatkiem oleju odpowiednio o 1,7%, 1% i 0,9%, a serów dojrzewających o 1,1%-1,5% w ujęciu miesiąca.
Podrożały także prawie wszystkie produkty świeże, w tym najbardziej mleko skondensowane, jogurt owocowy, serki homogenizowane smakowe oraz tłuste mleko w folii o 1%-1,5%. W okresie styczeń-październik br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był większy niż w porównywalnym okresie 2018 r. Wyższe były głównie ceny OMP o 31,1%, jogurtu naturalnego o 7,7% oraz serów dojrzewających o 5,2%-6,4%. Średni poziom cen zbytu masła w blokach zmniejszył się o 16,5%, a masła konfekcjonowanego o 11,9%.
W handlu detalicznym ceny artykułów mleczarskich, ale bez masła od początku 2019 r. systematycznie się zwiększają. W październiku były o 0,3% wyższe niż we wrześniu. Głównie podrożało mleko zagęszczone i w proszku o 1,5%, przy wzroście cen pozostałych przetworów o 0,3%-0,6%, z wyjątkiem świeżego mleka pitnego, które potaniało o 0,1%-0,3%. Ceny masła zmalały o 0,1%. W okresie dziesięciu miesięcy br. poziom cen przetworów mlecznych był o 1,4% większe, a masła o 3,6% niższy niż w takim samym okresie 2018 r.