Ceny tych produktów majÄ… najwiÄ™ksze znaczenie w eksporcie i sÄ… silnie zależne od cen na rynkach globalnych. W październiku ceny zbytu OMP zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ o 4,1%, masÅ‚a w blokach, masÅ‚a konfekcjonowanego i masÅ‚a z dodatkiem oleju odpowiednio o 1,7%, 1% i 0,9%, a serów dojrzewajÄ…cych o 1,1%-1,5% w ujÄ™ciu miesiÄ…ca.
PodrożaÅ‚y także prawie wszystkie produkty Å›wieże, w tym najbardziej mleko skondensowane, jogurt owocowy, serki homogenizowane smakowe oraz tÅ‚uste mleko w folii o 1%-1,5%. W okresie styczeÅ„-październik br. poziom cen zbytu wiÄ™kszoÅ›ci przetworów mlecznych byÅ‚ wiÄ™kszy niż w porównywalnym okresie 2018 r. Wyższe byÅ‚y gÅ‚ównie ceny OMP o 31,1%, jogurtu naturalnego o 7,7% oraz serów dojrzewajÄ…cych o 5,2%-6,4%. Åšredni poziom cen zbytu masÅ‚a w blokach zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 16,5%, a masÅ‚a konfekcjonowanego o 11,9%.
W handlu detalicznym ceny artykuÅ‚ów mleczarskich, ale bez masÅ‚a od poczÄ…tku 2019 r. systematycznie siÄ™ zwiÄ™kszajÄ…. W październiku byÅ‚y o 0,3% wyższe niż we wrzeÅ›niu. GÅ‚ównie podrożaÅ‚o mleko zagÄ™szczone i w proszku o 1,5%, przy wzroÅ›cie cen pozostaÅ‚ych przetworów o 0,3%-0,6%, z wyjÄ…tkiem Å›wieżego mleka pitnego, które potaniaÅ‚o o 0,1%-0,3%. Ceny masÅ‚a zmalaÅ‚y o 0,1%. W okresie dziesiÄ™ciu miesiÄ™cy br. poziom cen przetworów mlecznych byÅ‚ o 1,4% wiÄ™ksze, a masÅ‚a o 3,6% niższy niż w takim samym okresie 2018 r.