Wzrostu produkcji można oczekiwać w krajach Europy Wschodniej i Hiszpanii, zwyżka ta jednakże nie zrekompensuje spadków u pozostałych unijnych dostawców tego gatunku mięsa.
Jak wynika z danych Komisji Europejskiej produkcja wołowiny w br. zmaleje o 1%, a eksport żywych zwierząt do krajów niebędących członkami UE zwiększy się o 2%, wołowiny o 2%, import wołowiny zwiększy się o 10%, a żywych zwierząt w dalszym ciągu utrzyma się na stosunkowo niskim poziomie.
W grudniu 2017 r. pogłowie bydła w UE obniżyło się o 0,8% w porównaniu z grudniem roku poprzedniego, a zmniejszenie pogłowia dotyczyło wszystkich rodzajów bydła, tj. bydła poniżej 1 roku o 1,6%, bydła w wieku 1-2 lata o 0,7%, bydła powyżej 2 lat o 0,4%, krów mlecznych o 1% i pozostałych krów o 0,5%.