W I kwartale 2014 r. ceny skupu bydła zmalały o 6,5% do 6,09 zł/kg w odniesieniu do roku poprzedniego z uwagi na większą podaż żywca. Konkurencyjność cenowa żywca wołowego w marcu 2014 r. zmniejszyła się, gdyż w tym samym czasie cena żywca wieprzowego wzrosła o 2,8%.
Cena skupu jednego kilograma żywca wołowego stanowiła równowartość 1,27 kg żywca wieprzowego w stosunku do 1,33 w miesiącu poprzednim. Relacja cen skupu bydła do drobiu spadła w tym czasie do 1,47 : 1 przy stagnacji ceny drobiu.
Utrzymuje się konkurencyjność cenowa polskiej wołowiny na rynku unijnym. W trzecim tygodniu kwietnia przeciętna cena rynkowa tuszy młodego bydła męskiego w Polsce zwiększyła się do 302,76 EUR/100 kg, natomiast w UE spadła do 381,29 EUR/100 kg.
Przeciętna cena transakcyjna wołowiny schłodzonej w pierwszych dwóch miesiącach 2014 r. wynosiła 3,32 EUR/kg i była o 3,1% mniejsza od ceny otrzymywanej rok temu. Wołowina mrożona potaniała w tym czasie o niemal 8% do 3,33 EUR/kg, bydło rzeźne o 6% do 2,53 EUR/ kg, przetwory wołowe o 4,6% do 3,28 EUR/kg, mięso solone, suszone i wędzone o 15,6% do 3,18 EUR/kg.
Niezmienna pozostała cena bydła hodowlanego i wynosiła średnio 3,15 EUR/kg. Głównymi odbiorcami polskiego bydła podobnie jak przed rokiem była Hiszpania - 4 tys. szt., Włochy - 9,3 tys. szt. i Holandia - 7,9 tys. szt. Z kolei w przypadku a mięsa mrożonego i chłodzonego najwięcej zaimportowały Włochy - 10,9 tys. ton, Niemcy - 5,9 tys. ton, Holandia - 4,9 tys. ton, Hiszpania - 3,2 tys. ton i Francja - 2,6 tys. ton.