Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Sytuacja cenowa na rynku mięsa wołowego w Polsce i UE
Ceny skupu bydła w okresie styczeń-maj 2014 były mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku poprzedniego – podaje Dorota Pasińska w ostatnim wydaniu Rynku Rolnego.
O zniżkach cen skupu żywca wołowego w maju 2014 r. zadecydowała większa podaż, przy czym w tym czasie cena skupu cieląt zwiększyła się o 2% do 9,90 zł/kg w. ż.
Jak wynika z danych, Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w III tygodniu czerwca ceny zakupu bydła, byków oraz krów były stabilne, przy znacznym zróżnicowaniu regionalnym.
Zdaniem specjalistki IERiGŻ, pomimo utrzymującego się trendu zniżkowego cen tuszy młodego bydła męskiego na rynku unijnym, polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo. W trzecim tygodniu czerwca przeciętna cena rynkowa tuszy młodego bydła męskiego w Polsce zwiększyła się do 302,90 EUR/100 kg, a w UE zmalała do 370,87 EUR/100 kg. Ceny polskie były mniejsze o niemal 19% niż średnio w UE-28.
Rosnąca dynamika skupu żywca wołowego utrzymuje się. W maju 2014 r. skup żywca wołowego z wykluczeniem cieląt był wyższy niż przed rokiem o 1,8% i wyniósł 29 tys. ton w. ż. Skup cieląt jest minimalny, jego udział w łącznym kontyngencie skupu żywca wołowego i cielęcego był na poziomie 1,7%.
Jak zauważa Pasińska, w omawianym czasie wytworzono 17,1 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach przemysłu zatrudniających 50 i więcej pracowników, a więc to wzrost o 5,6% w skali miesiąca i 10,8% w obrębie roku.
Skup żywca wołowego z wykluczeniem cieląt w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2014 r. zwiększył się o 3,7% do 131,6 tys. ton, w tym okresie wytworzono 77,4 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach zatrudniających 50 i więcej pracowników, czyli to 0,1% zwyżka wobec zeszłego roku.