| Autor: redakcja1

Stabilizacja cen wołowiny

W ósmym miesiącu tego roku ceny mięsa wołowego są stabilne w całej Unii Europejskiej.

Stabilizacja cen wołowiny

W zeszłym miesiącu przeciętna cena młodego bydła klasy R3 w całej Wspólnocie wzrosła o 3 procent wobec lipca bieżącego roku. Z kolei w stosunku do tego samego czasu roku przeszłego jest to 13 procentowa zwyżka. Niemniej jednak w pierwszej połowie września obecnego roku ceny unijnego mięsa wołowego w dalszym ciągu wzrastały.


Tylko na Litwie i w Portugalii ceny tego gatunku mięsa się obniżyły odpowiednio o 0,7 procenta i o 1,4 procenta. Z kolei największe zwyżki odnotowano w Austrii, która wyniosła 4,9 procenta, w Niemczech - wzrost o 4,6 procenta, We Francji o 4,5 procenta i w Wielkiej Brytanii w wysokości 4,4 procenta.


W Polsce cena mięsa wołowego osiągnęła poziom o 10 procent mniejszy niż średnia unijna. Również w odniesieniu do cen w Niemczech odnotowano spadek rzędu 13 procent, a wobec Francji jest to 8 procent.


Odnotowuje się także znaczny wzrost eksportu, który w zeszłym roku osiągnął poziom 485,2 tysiąca ton mięsa oraz żywca wołowego, co w stosunku do roku wcześniejszego daje większy o 95 procent wolumen wysyłkowy. W okresie od stycznia do maja bieżącego roku kontyngent wywozowy wzrósł o 138 procent, czyli osiągnął on granicę 218,6 tysiąca ton.



Tagi:
źródło: