Jak wynika z informacji Banku BGŻ, zarówno na krajowym jak i unijnym rynku obserwowane są spadki cen bydła.
W monitorowanych zakładach zajmujących się produkcją bydła, od początku lutego ceny żywca wykazywały tendencje spadkowe i wyniosły 5,72 zł/kg w dniach od 3 do 9 marca 2014 roku. Oznacza to spadek cen o 7% w okresie 6 tygodni, tj. o 0,41 zł/kg.
Według analityków, obecny poziom cenowy jest również o 8% niższy niż przed rokiem. Zdaniem ekspertów, spadki te wynikają w dużej mierze z sytuacji na rynku unijnym.
Jak podaje Komisja Europejska, ceny żywca w krajach Wspólnoty wykazują od drugiego tygodnia lutego tendencję malejącą. W rezultacie do pierwszego tygodnia marca ceny obniżyły się o 2%.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto:
Gospodarz.pl