Do UE–28 w 2019 r. zaimportowano 318 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, czyli mniej o 7% niż w 2018 r.
Wołowinę na rynek unijny sprowadzano przede wszystkim z Brazylii - 128 tys. ton, Argentyny - 72 tys. ton i Urugwaju - 44 tys. ton. W pierwszych pięciu miesiącach 2020 r. unijny przywóz asortymentu wołowego był niższy o 20% niż w porównywalnym czasie 2019 r. i wyniósł 96 tys. ton.
W prognozie przedstawionej przez Komisję Europejską, w 2020 r. zakup produktów wołowych i cielęcych do UE-27 może być mniejszy o 7% niż w 2019 roku. Obniżka dostaw do Unii Europejskiej będzie prawdopodobnie wynikała z mniejszej atrakcyjności unijnego rynku dla dotychczasowych dostawców wołowiny na rzecz Chin, Rosji, Kanady oraz Japonii.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP