Niższa produkcja oznacza spadek eksportu unijnej wołowiny oraz żywca wołowego.
W styczniu bieżącego roku poza unijne granice zostało wysłane około 33 tysięcy ton wołowiny i żywca w postaci mięsa, a zatem o 35,7 procenta mniej niż rok wcześniej.
Z kolei wolumen wysyłkowy do Turcji zmniejszył się o niemal 60 procent uzyskując tym samym poziom 7,9 tysiąca ton. Taki stan rzeczy to wynik wzrostu cła na wołowinę, co spowodowało większą wysyłkę żywca wołowego. Także mniejsze wysyłki odnotowano w kierunku Rosji i to o prawie 50 procent.
W tym czasie obniżeniu uległ również wolumen eksportowy do Szwajcarii o 39 procent do 1,1 tysiąca ton, ale za to do Chorwacji trafiło o 17,3 procenta więcej niż w roku poprzednim.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl