W sumie w okresie styczeń–kwiecień 2021 r., podobnie jak w tym samym okresie 2020 r., krajowy skup mleka surowego wyniósł około 4 mld litrów.
Na początku 2021 r., w wyniku zmniejszenia się liczebności stad krów mlecznych w niektórych państwach członkowskich UE oraz niesprzyjających warunków klimatycznych, dostawy mleka do skupu uległy spadkowi.
Według dostępnych danych KE w okresie styczeń–marzec 2021 r. w UE-27 skupiono 35,6 mln ton mleka, a więc mniej o 1,4% niż w pierwszym kwartale 2020 r. Obniżkę dostaw mleka do skupu zaobserwowano m.in. na rynkach największych unijnych producentów surowca, tj. we Francji o 3,5%, w Niemczech o 2,8%, Niderlandach o 2,4% oraz w Polsce o 0,4%.
Jednocześnie wzrost skupu miał miejsce m.in. we Włoszech o 1,1% oraz w Irlandii o 9,5%, tj. w tych krajach członkowskich UE, które także należą do grona znaczących unijnych producentów surowca. W sumie w UE–27 skup mleka w pierwszym kwartale 2021 r. uległ spadkowi w 18 krajach członkowskich od 0,1% do 3,8%, a w 8 krajach odnotowano wzrost skupu od 1,1% do 17,1%.
Komisja Europejska ocenia, że w 2021 r. w UE-27 produkcja mleka prawdopodobnie zwiększy się o 0,9% do 156,4 mln ton. Przewidywana tegoroczna zniżka pogłowia krów w UE-27 o 0,9% do 20,1 mln szt. może zostać zrekompensowany dalszym wzrostem mleczności o 2% do 7 655 kg/szt. W wyniku czego unijne dostawy mleka do skupu w 2021 r. prawdopodobnie zwiększą się o 1% do 146,8 mln ton.