Z informacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w monitorowanych zakładach, w dniach od 3 do 9 lutego 2014 roku, średnia cena bydła ukształtowała się na poziomie 6,12 zł/kg.
Warto przy tym zaznaczyć, iż jeszcze niedawno, w okresie od lutego do końca maja ubiegłego roku, odnotowano 10% spadek cen. Był on spowodowany głównie wyhamowaniem eksportu w konsekwencji wprowadzenia zakazu uboju rytualnego i wybuchu afery mięsnej.
W związku z tym, drugie półrocze charakteryzowało się niewielkimi zmianami cen, które oscylowały wokół przeciętnej na poziomie 5,94 zł/kg.
Jak podkreślają analitycy Banku BGŻ, obecny wzrost cen napędzany jest poprawą czynników popytowo-podażowych, a także obserwowaną wysoką dynamiką wzrostu cen na rynku Unii Europejskiej oraz stopniowym ożywieniem eksportu nieprzetworzonego mięsa wołowego. Według danych MRiRW, w ubiegłym roku wolumen eksportu wzrósł w relacji rocznej o 3% i osiągnął poziom 281 tys. ton.
Z prognoz wynika, że z kolejnych tygodniach ceny wołowiny mogą w dalszym ciągu nieznacznie rosnąć.