W ubiegłym roku bydło potaniało głównie w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, zwłaszcza w Czechach, na Słowacji, Węgrzech, Litwie i Łotwie. Spadek obserwowano także na terenie Polski.
Według Głównego Urzędu Statystycznego, w ostatnim miesiącu grudnia 2013 roku, bydło potaniało na rynku krajowym o 7-8% w relacji rocznej i w punktach skupu jego wartość kształtowała się na poziomie 6,10 zł/kg. Jednocześnie za młode bydło płacono 6,32 zł/kg.
Na początku stycznia obserwowano kontynuację tendencji spadkowej w sektorze żywca wołowego. W dniach od 6 do 12 stycznia 2014 roku, zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, płaciły przeciętne za kilogram żywca wołowego 5,87 zł. Oznacza to cenę o 1% niższą wobec grudnia 2013 roku oraz o 9% niższą w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego.
Jednocześnie średnia unijna cena bydła klasy R3 oscylowała na poziomie 393,88 euro/100 kg (masy poubojowej schłodzonej), tj. 2% niższym w ujęciu rocznym.
W przeliczeniu na euro, cena żywca tej samej klasy ukształtowała się na poziomie 307,52 euro/100 kg, czyli spadła wobec roku poprzedniego o 10%.
Prognozy wskazują, iż do połowy 2014 roku, kontynuowana będzie dynamika spadku cen na rynku unijnym, ze względu na szacowany wzrost produkcji wołowiny na świecie i we Wspólnocie. Natomiast ze względu na ukierunkowanie krajowej produkcji na eksport, spadek cen na rynkach zagranicznych będzie miał wpływ na poziom cen w kraju. W związku z tym, eksperci przewidują, iż notowania bydła w Polsce mogą osiągnąć poziom o 5-7% niższy r/r.
Według ARR, ceny skupu żywca do czerwca bieżącego roku wyniosą odpowiednio:
-
bydło ogółem:
5,80-6,10 zł/kg w marcu
5,70-6,10 zł/kg w czerwcu
-
młode bydło rzeźne:
6,00-6,30 zł/kg w marcu
5,90-6,30 zł/kg w czerwcu.