Produkcja śmietany w maju 2023 r. wynosiła 20,2 mln litrów i była większa o 10,5% niż przed miesiącem, ale mniejsza o 3,4% niż przed rokiem. W okresie pięciu miesięcy produkcja śmietany wyniosła 88,1 mln litrów i była niższa o 10,2% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.
W maju 2023 r. wyprodukowano 35,7 mln litrów jogurtu i była wyższa o 19,8% niż w poprzednim miesiącu oraz o 6,6% niż w maju 2022 roku. Od stycznia do maja produkcja jogurtów wyniosła 158 mln litrów i była większa o 1,7% niż w tym samym okresie 2022 roku.
W maju 2022 r. produkcja serów twarogowych wynosiła 44,8 tys. ton i była wyższa o 11,2% niż przed miesiącem oraz o 4,7% niż w tym samym miesiącu 2022 roku. W okresie styczeń – maj produkcja serów twarogowych wyniosła 217,1 tys. ton i była większa o 1,4% niż a analogicznym okresie 2022 roku.
W maju 2023 r. wyprodukowano 34,3 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, czyli więcej o 9,9% niż w kwietniu oraz o 5,2% niż w maju 2022 r. Od stycznia do maja wyprodukowano 157,3 tys. ton serów podpuszczkowych, tj. o 1,2% więcej niż w tym samym czasie 2022 roku.
Produkcja masła w maju 2023 r. ukształtowała się w granicy 23,9 tys. ton i była wyższa o 5,8% niż przed miesiącem oraz o 12,7% niż w analogicznym miesiącu 2022 roku. W okresie pięciu miesięcy produkcja masła ukształtowała się na poziomie 118,3 tys. ton i była większa o 9,3% niż w tym samym okresie 2022 roku.
W maju 2023 r. wyprodukowano 20,1 tys. ton OMP, a zatem więcej o 16,9% niż w kwietniu oraz o 15,5% niż w analogicznym miesiącu 2022 roku. W okresie styczeń – maj produkcja OMP wyniosła 83,9 tys. ton i była wyższa o 2,8% niż w tym samym czasie 2022 roku.
Produkcja PMP w maju 2023 r. wynosiła 3,2 tys. ton i była taka sama jak miesiąc wcześniej, ale większa o 23,1% niż w maju 2022 roku. W okresie pięciu miesięcy produkcja PMP wyniosła 16,1 tys. ton i była o 7,3% niż w analogicznym okresie 2022 roku.