Rada Sektora Wołowiny w ramach realizacji strategii Polska Wołowina 2022 zainicjowała prace platformy ds. zrównoważonej wołowiny, której celem będzie opracowanie standardów w tym zakresie. Będą one dotyczyć w szczególności ochrony środowiska, zdrowia i dobrostanu zwierząt, ograniczenia stosowania antybiotyków dla zwierząt, a także zarządzania gospodarstwem hodowlanym
i produkcyjnym.
Jednym z wyzwań jakie stoją przez polskim sektorem wołowiny jest dostosowanie się do globalnych trendów, które w coraz większym stopniu dotyczą ograniczenia emisji gazów cieplarnianych oraz zrównoważonej hodowli zwierząt. Ten aspekt jest również widoczny w założeniach nowej Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej.
Czy w kontekście zmieniających się preferencji konsumentów polska wołowina może być nadal konkurencyjna na europejskim i światowym rynku jeśli nie będzie zrównoważona? To zagadnienie było jednym z głównych przedmiotów dyskusji podczas spotkania, które odbyło się 19 listopada w Warszawie, z inicjatywy Rady Sektora Wołowiny.
Znaczna część naszych prac powinna się koncentrować na zrównoważonym charakterze podstawowej produkcji wołowiny. Jeszcze niedawno wiele słyszeliśmy o tych koncepcjach, teraz stają się one faktem. Czas, aby hasło „zrównoważona wołowina” wypełnić treścią. – podkreślił Jerzy Wierzbicki, Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.