W grudniu 2017 r. (dane Eurostat) pogłowie bydła w Unii Europejskiej wynosiło 88,4 mln sztuk i było o 1% niższe niż rok wcześniej.
Obniżka pogłowia odnotowano m.in. we Francji o 2% i w Niemczech o 1%, a wzrost – w Hiszpanii o 2%, Irlandii i we Włoszech - po 1%. Z kolei w Wielkiej Brytanii liczebność bydła pozostała.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że nieznaczna redukcja pogłowia bydła w UE w grudniu 2017 r. nie wpłynęła na wielkość ubojów na początku 2018 r. W pierwszym kwartale br. produkcja wołowiny, mierzona wielkością ubojów, zwiększyła się o 2% w stosunku do porównywalnego okresu 2017 r. m.in. w wyniku większej wagi ubijanych krów. Komisja Europejska przewiduje, że w całym 2018 r. produkcja wołowiny w UE wzrośnie o 0,5% i wyniesie 7,9 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl