W maju i w czerwcu 2013 r. odnotowano spadek wywozu masła. W konsekwencji w pierwszym półroczu br. był on już tylko o 0,3% wyższy niż rok wcześniej i wyniósł 18 tys. ton.
Na poziomie mniejszym niż w 2012 r. ukształtował się z kolei eksport mleka w proszku. W pierwszym półroczu 2013 r. wywieziono 30 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, tj. o 23% mniej niż przed rokiem. Jednocześnie eksport pełnego mleka w proszku spadł o 12% do 9 tys. ton.
Import produktów mleczarskich do UE ma niewielkie znaczenie w zaopatrzeniu rynku. Jak wynika z danych KE, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy br. do UE przywieziono 16 tys. ton masła i 40 tys. ton serów, a więc mniej niż przed rokiem odpowiednio o 60% i o 9%.
Natomiast na poziomie znacznie większym niż rok wcześniej utrzymuje się import mleka w proszku, który nadal jest jednak niewielki. W okresie styczeń-czerwiec 2013 r. wyniósł on jedynie 5 tys. ton wobec niecałych 2 tys. ton w zeszłym roku.
Do Polski w pierwszym półroczu tego roku sprowadzono 4 tys. ton masła, czyli o 11% więcej niż przed rokiem, 18 tys. ton serów - wzrost o 23%, 3 tys. ton PMP - o 4,5% zwyżka oraz 9,5 tys. ton serwatki - o 56% więcej. Od początku 2013 r. na poziomie niższym niż w zeszłym roku utrzymuje się import OMP. W pierwszym półroczu wyniósł on 8 tys. ton i był o 8% mniejszy niż rok wcześniej.
Ceny skupu mleka (bez VAT)
Popyt na mleko sprawia, że na rynku krajowym utrzymuje się wzrostowa tendencja cen skupu mleka. Według danych GUS w lipcu 2013 r.,w Polsce przeciętna cena surowca osiągnęła poziom 129,80 zł/hl, o 2% wyższy niż w czerwcu i o 15% większy niż rok wcześniej.
W lipcu br. najwyższe ceny za mleko uzyskiwali dostawcy z woj. lubuskiego – 137,65 zł/hl, zachodniopomorskiego – 135,08 zł/hl i podlaskiego – 134,54 zł/hl, a najniższe z woj. małopolskiego – 114,00 zł/hl i podkarpackiego – 114,79 zł/hl.
Ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich
Tendencje wzrostowe wykazują także ceny zbytu produktów mleczarskich. W lipcu 2013 r. najbardziej zwiększyły się ceny tłuszczu mlecznego. Według danych GUS za masło w blokach płacono 17,49 zł/kg (z VAT), o 5% więcej niż w czerwcu br.
Jednocześnie ceny zbytu masła konfekcjonowanego wzrosły o 4%, do 17,57 zł/kg (z VAT). W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło w blokach było droższe o 38%, a konfekcjonowane o 17%.
W lipcu br. za ser podpuszczkowy dojrzewający Gouda krajowi producenci średnio uzyskiwali 15,47 zł/kg, a za Edamski 15,69 zł/kg (z VAT), czyli w obu przypadkach o około 3% więcej niż w czerwcu br. Ceny wymienionych gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 14- 17%.
W skali miesiąca najmniej zwiększyły się ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Według danych GUS, w lipcu 2013 r. za ten produkt w zbycie przeciętnie w kraju płacono 13,36 zł/kg (z VAT), a więc to 0,5% zwyżka niż w poprzednim miesiącu i o 47% więcej niż przed rokiem.
W sierpniu tego roku odnotowano dalszy wzrost cen masła oraz serów dojrzewających. Z danych zebranych z zakładów objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW wynika, że w okresie trzech tygodni tego miesiąca za masło w blokach w kraju średnio płacono 17,10 zł/kg (bez VAT), a więc o 6% więcej niż w porównywalnym okresie lipca.
W tym czasie ser Edamski podrożał o 3% do 14,97 zł/kg, a Gouda o 1% do 14,82 zł/kg (bez VAT). Natomiast OMP potaniało o 0,03 zł/kg, za które wytwórcy uzyskiwali 12,92 zł/kg.
Czytaj dalej na następnej stronie...