Łącznie w okresie od kwietnia do lipca 2013 r., po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu zakupiono około 3,44 mld kg mleka, a więc o 0,9% mniej niż w tym samym okresie roku kwotowego 2012/2013.
Stopień wykorzystania kwot indywidualnych, przysługujących dostawcom hurtowym, po czterech miesiącach roku kwotowego 2013/2014 wyniósł około 35% i był zbliżony do notowanego w analogicznym czasie sezonu 2012/2013.
Ogółem w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2013 r. krajowi producenci dostarczyli do zakładów mleczarskich 5,6 mld litrów surowca, o 1% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
Produkcja artykułów mleczarskich
W lipcu 2013 r. odnotowano wzrost produkcji masła. W omawianym miesiącu wytworzono około 15 tys. ton tego tłuszczu, czyli o 9% więcej niż w czerwcu tego roku. To także 1% zwyżka w ujęciu rocznym. Łącznie w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2013 r. produkcja masła była o 2% niższa niż rok wcześniej i wyniosła 99 tys. ton.
Produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających w lipcu bieżącego roku ukształtowała się w granicach 26 tys. ton i była o 2% wyższa niż w czerwcu 2013 roku, ale o 1% niższa niż rok wcześniej. W miesiącach styczeń – lipiec tego roku, podobnie jak w tym samym okresie 2012 r., w kraju wyprodukowano 175 tys. ton serów dojrzewających.
Od początku 2013 r. produkcja odtłuszczonego mleka w proszku utrzymuje się na poziomie mniejszym niż w minionym roku. Według danych GUS w lipcu 2013 r. wyprodukowano 10 tys. ton tego artykułu, a zatem o 12% mniej niż w przed miesiącem. W relacji rocznej to 20% spadek. Ogółem w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. produkcja OMP wyniosła 62 tys. ton i była o 15% niższa niż rok wcześniej.
Handel zagraniczny
W 2013 r. na poziomie większym niż rok wcześniej kształtuje się eksport unijnego masła i serów. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w pierwszym półroczu 2013 r. poza obszar celny UE wywieziono 61 tys. ton masła, o 2% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie eksport serów zwiększył się o 8% do 466 tys. ton.
Natomiast wywóz mleka w proszku jest ograniczony. W pierwszym półroczu tego roku eksport odtłuszczonego mleka w proszku był o 26% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 258 tys. ton, a pełnego mleka w proszku - 202 tys. ton, czyli o 13% mniej.
Od początku 2013 r. utrzymuje się zwiększone zainteresowanie zagranicznych importerów polskimi serami oraz serwatką. Z wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w ciągu pierwszego półrocza 2013 r., łącznie do UE i krajów trzecich z kraju wyeksportowano 70 tys. ton serów dojrzewających, tj. o 13% więcej niż przed rokiem oraz 110 tys. ton serwatki w proszku – wzrost o 17%.
Czytaj dalej na następnej stronie...