Wzrostu można spodziewać się także w obrębie produkcji mleka, ze względu na rosnącą wydajność mleczną krów, głównie w państwach, które przystąpiły do UE po 2004 roku oraz dobrą kondycję pastwisk. Z szacunków wynika, że w bieżącym roku produkcja osiągnie poziom 141,5 mln ton, czyli o 1% więcej niż w 2013 roku. Z założenia nadwyżki mleka zostaną przeznaczone zwłaszcza do produkcji serów, ale także mleka w proszku i masła.
Jak zauważają eksperci Banku BGŻ, w ciągu ostatnich kilku lat spadało pogłowie bydła w Unii Europejskiej. Według danych Eurostatu w latach od 2004 do 2013 roku liczebność krów mlecznych obniżyła się o ponad 1,9 mln sztuk, tj. o ponad 7%. W ujęciu procentowym największy spadek przekraczający 25% zaobserwowano w tym czasie w Portugalii, Rumunii i na Litwie. Natomiast w ujęciu nominalnym dotyczyło to zwłaszcza nowych krajów członkowskich, w tym Polski, gdzie pogłowie spadło o 341 tys. sztuk i wyniosło 2299,1 tys. sztuk. Podobna sytuacja miała miejsce w Rumunii, gdzie odnotowano obniżkę o 398 tys. sztuk do 1169 tys, sztuk. Duże znaczenie w spadku w latach 2004-2013 miały także: Wielka Brytania, Francja i Hiszpania. Jedynym państwem, w którym zaobserwowano zwyżkę pogłowia krów były Włochy ze wzrostem o 237 tys. sztuk do 2075 tys. sztuk.
Warto podkreślić, że odwrócenie tendencji spadkowej nastąpiło już w 2012 roku, kiedy to stan pogłowia pod koniec roku wyniósł 23,2 mln sztuk i było o 0,6% wyższy r/r. Natomiast w 2013 roku liczba krów zwiększyła się o kolejny 1% do 23,5 mln sztuk. Z prognoz wynika, że podobna dynamika wzrostu utrzyma się w bieżącym roku.
Szacunki wskazują, że wyższe pogłowie przełoży się na wzrost unijnego eksportu przetworów mleczarskich, głównie serów, masła i mleka w proszku.