| Autor: redakcja1

Mniejszy skup mleka i produkcja serów w UE

Jak wynika z najnowszych analiz Banku BGŻ BNP Paribas, niska dochodowość produkcji mleka notowana w II połowie 2014 roku i na początku bieżącego wraz z koniecznością zapłacenia kar za przekroczenie kwot mlecznych przekładają się na silną zniżkę skupu mleka we wszystkich krajach Unii Europejskiej, należących do grupy czołowych eksporterów przetworów mleczarskich.

Mniejszy skup mleka i produkcja serów w UE

Skup mleka w UE

Według danych KE w I kwartale 2015 r. dostawy surowca do mleczarni w Unii Europejskiej łącznie, ukształtowały się w granicy 36,012 mln ton, a więc to o 1,3% mniej niż w analogicznym okresie 2014 roku. Analizując sytuację w odniesieniu do najbardziej liczących się producentów mleka, dostawy najbardziej zmalały w Irlandii - o 4,3% - 805,0 tys. ton w obrębie roku, Francji - o 2,7% do 6,43 mln ton oraz w Holandii - o 2,2% do 3,07 mln ton.

Zniżka produkcji artykułów mleczarskich

Przyglądając się przetwórstwu odnotowano zniżkę produkcji tych artykułów mleczarskich, na które popyt na rynku globalnym w 2015 roku uległ osłabieniu. W trakcie pierwszych trzech miesięcy 2015 roku unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o 15,3% niższa niż w analogicznym czasie przed rokiem i wyniosła 148,2 tys. ton, produkcja serów zmalała o 3,7% do 2,04 mln. ton. Zmniejszyła się również produkcja mleka płynnego o 2% do 6,82 mln t oraz produktów fermentowanych o 3,6% do 1,55 mln ton. O 3% w ujęciu roku wzrosła z kolei produkcja śmietany i mleka skoncentrowanego, a w produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) i masła odnotowano minimalne zmiany odpowiednio do 317,7 tys. ton i 499,5 tys. ton.

Spadek eksport serów

Jak zauważa FAMMU/FAPA, zbliżone trendy widoczne są w handlu zagranicznym przetworami mleczarskimi. W 2015 roku dość mocno spadła sprzedaż zagraniczna serów, dla których podstawowym rynkiem zbytu była Rosja. W I kwartale 2015 roku ich wywóz ogółem był o 1% mniejszy niż w 2014 roku i wyniósł 161,8 tys. ton. Ten wynik byłby jeszcze słabszy, gdyby nie silny wzrost zakupów dokonywanych przez USA, które w pierwszych trzech miesiącach 2015 roku sprowadziły o 25% więcej serów niż przed rokiem, a więc w sumie 40,5 tys. ton, w tym import z UE sięgnął 30,8 tys. ton i był o 23% większy o 23% niż w pierwszym kwartale 2014r.

 

Na drugim miejscu pośród odbiorców serów z UE znalazła się Japonia, która jednocześnie w tym roku jest największym globalnym importerem serów. W sumie Japonia sprowadziła 59,6 tys. ton tych produktów, co było 8% zwyżką w obrębie roku. 14,6 tys. ton tego zakupu pochodziło z UE - 64% w skali roku. W omawianym czasie kraje UE obniżyły również wywóz pełnego mleka w proszku - o 8 % do 94,8 tys. ton. Taki stan rzeczy wnikał z m.in. dużego spadku wysyłek do krajów afrykańskich, w tym Algierii, Nigerii i Libanu.

 

W I kwartale 2015 istotnie zwiększyła się sprzedaż z UE na rynki trzecie odtłuszczonego mleka w proszku o 23% do 181,8 tys. ton. 6% dynamiką wzrostu charakteryzował się wywóz masła. Łącznie w trakcie pierwszych trzech miesięcy 2015 roku z Unii Europejskiej wywieziono 33,2 tys. ton tego tłuszczu. Warto dodać, że w tym samym okresie 2014 roku 36% masła - 11,3 tys. t trafiało na rynek rosyjski.



Tagi:
źródło: