Produkcja mleka należy do najważniejszych gałęzi gospodarki rolnej w Polsce.
Ma duże znaczenie ekonomiczne, ponieważ jest źródłem utrzymania dla wielu gospodarstw rolnych oraz pełni rolę zaplecza surowcowego dla krajowego przemysłu mleczarskiego. Produkty przetwórstwa mleka stanowią również niezbędny surowiec w wielu dziedzinach przemysłu spożywczego oraz w przemyśle farmaceutycznym.
Na przestrzeni lat polski przemysł mleczarski podążał za zmieniającymi się uwarunkowaniami rynkowymi, których efektem była koncentracja produkcji i przetwórstwa mleka. Nowoczesne zaplecze technologiczne, wysoka jakość surowca oraz produktów mlecznych sprawiają, że krajowy przemysł mleczarski jest konkurencyjny na rynku międzynarodowym, a dostępna oferta asortymentowa jest dostosowywana do zmieniających się uwarunkowań rynkowych i preferencji konsumentów.
Wyroby mleczarskie stanowią ważną grupę asortymentową w produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego i tytoniowego – w 2020 r. ich udział wyniósł 12%. Wartość sprzedaży przemysłu mleczarskiego w 2020 r. osiągnęła poziom około 32 mld zł, tj. ponad dwukrotnie wyższy niż w roku wejścia Polski do UE.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com