W 2016 r., w wyniku rosnącej świadomości społeczeństwa odnośnie prozdrowotnych właściwości wołowiny oraz poprawy sytuacji dochodowej ludności, wzrosła konsumpcja tego mięsa.
Jak wynika z szacunków IERiGŻ – PIB bilansowe spożycie mięsa wołowego w 2016 r. wyniosło 1,9 kg na mieszkańca względem 1,2 kg w 2015 r. W pierwszym półroczu 2017 r. ceny detaliczne mięsa wołowego były o 2,4% większe niż rok wcześniej, ceny mięsa wieprzowego – o blisko 11% wyższe, a mięsa drobiowego uległy spadkowi o 0,3% w stosunku do porównywalnego okresu 2016 r.
Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, jeśli w drugiej połowie 2017 r. ceny detaliczne wołowiny utrzymają się na poziomie podobnym do zeszłorocznego, spożycie tego mięsa może jeszcze wzrosnąć i osiągnąć poziom 2,0 kg na mieszkańca.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu