W porównaniu ze strukturą pogłowia bydła rejestrowaną w grudniu 2015 r. zwiększył się udział grupy cieląt o 0,7 p. proc. i młodego bydła w wieku 1–2 lat o 0,8 p. proc., a zmalał udział grupy pozostałego bydła dorosłego w wieku 2 lat i więcej o 0,1 p. proc. i krów o 1,4 p. proc.
W grupie cieląt w wieku poniżej 1 roku w grudniu – zwierzęta przeznaczone do uboju stanowiły 8%, tj. o 1,9 p. proc. mniej niż w grudniu poprzedniego roku, a do dalszego chowu – 92%. Pośród cieląt do dalszego chowu jałówki stanowiły 50,2%, a zatem to spadek o 3,1 p. proc. w skali roku. Wśród młodego bydła w wieku 1–2 lat oraz w grupie pozostałego bydła dorosłego w wieku 2 lat i więcej, ale bez krów – zwierzęta przeznaczone na rzeź stanowiły odpowiednio 54,5% i 27,9%, przy czym w grudniu 2015 r. było to 52,8% i 29,8%.
W grudniu 2016 r., w ogólnej zarejestrowanej populacji krów, pogłowie krów mlecznych stanowiło 92,5%, a pogłowie krów ras mięsnych i urodzonych z krzyżówek z rasami mięsnymi (tzw. „mamek”) – 7,5%.
W przekroju terytorialnym wzrost pogłowia bydła w grudniu 2016 r. wystąpił w 13 województwach, największy w wielkopolskim o 10%, pomorskim o 8%, kujawsko-pomorskim o 5,6%, śląskim o 5,5%, opolskim o 5,2% oraz łódzkim i małopolskim o 5%. Tylko w 3 województwach populacja bydła spadła, najsilniej w województwach: podkarpackim o 5,5%, zachodniopomorskim o 3,6%, dolnośląskim o 2%. W 3 województwach pogłowie bydła pozostało na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku, gdzie różnice wynosiły poniżej 0,8%.
Podobnie jak w latach poprzednich, największy udział w krajowym pogłowiu bydła miały województwa: mazowieckie - 18,4%, wielkopolskie - 16,8% i podlaskie - 16,1%. Najmniejszy udział w krajowym pogłowiu bydła miały województwa: lubuskie - 1,2%, podkarpackie - 1,4%, zachodniopomorskie - 1,5% i dolnośląskie - 1,7%.