Jest to związane z dużym udziałem wywozu wołowiny w krajowej produkcji, gdzie w 2018 r. wyniósł on 82%. W listopadzie 2019 r. krajowi dostawcy za bydło ogółem, ale z wykluczeniem cieląt otrzymywali 6,34 zł/kg, a za młode bydło – 6,49 zł/kg, w obu przypadkach o 5% więcej niż w październiku. Żywiec ten był jednak tańszy o 3–4% niż w listopadzie 2018 r.
W zależności od regionu ceny żywca wołowego w Polsce kształtowały się od 5,56 zł/kg w woj. pomorskim i 5,61 zł/kg w woj. warmińsko-mazurskim, do 7,19 zł/kg w woj. lubelskim i 6,84 zł/kg w woj. małopolskim. W stosunku do października 2019 r. żywiec wołowy potaniał w dwóch województwach, tj. w woj. dolnośląskim o 1,7% i śląskim o 0,1%, a podrożał – w czternastu, w tym najwięcej w woj. podlaskim o 15% i lubuskim o 10,1%.
W pierwszej połowie grudnia 2019 r. utrzymywała się dalsza zwyżka ceny zakupu bydła rzeźnego. W dniach 9–15.12.2019 r. (według danych ZSRIR MRiRW) za żywiec wołowy krajowym dostawcom płacono 6,23 zł/kg, a zatem to więcej o 1% niż przed miesiącem, ale o 6% mniej niż przed rokiem.