| Autor: redakcja6

Japonia zwiększyła dostawy wołowiny na światowy rynek

W czerwcu 2014 roku Japonia wyeksportowała 92,2 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 24% więcej niż w roku ubiegłym – po informowała FAMMU/FAPA.

Japonia zwiększyła dostawy wołowiny na światowy rynek
Dostawy na rynek globalny dotyczyły głównie mięsa z bydła rasy Wagyu, stanowiącego najdroższą wołowinę na świecie.

Nowe kierunki zbytu japońskiej wołowiny

Japońska wołowina trafiła do 17 krajów. Poza głównymi rynkami zbytu (Hongkong, Singapur i Stany Zjednoczone), wołowina z Japonii zaczęła także docierać do Tadżykistanu, Bangladeszu i Mongolii oraz do Holandii, Wielkiej Brytanii, Belgii oraz na Filipiny

Wolumen eksportu mięsa wołowego

W I połowie 2014 r. Japończycy wyeksportowali łącznie 531,2 ton mięsa wołowego, tj. o 22% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Eksport tego gatunku mięsa z Japonii pozostaje na niskim poziomie, choć rząd japoński pracuje usilnie nad wzrostem handlu rodzimą wołowiną. Od czerwca 2013 r. średnia wartość eksportowa wołowiny wywożonej z Japonii zwiększyła się o 5% do 6513 JPY/kg (około 197 zł/kg).
 


Tagi:
źródło: