W czerwcu 2014 roku Japonia wyeksportowała 92,2 tys. ton mięsa wołowego, czyli o 24% więcej niż w roku ubiegłym – po informowała FAMMU/FAPA.
Dostawy na rynek globalny dotyczyły głównie mięsa z bydła rasy Wagyu, stanowiącego najdroższą wołowinę na świecie.
Nowe kierunki zbytu japońskiej wołowiny
Japońska wołowina trafiła do 17 krajów. Poza głównymi rynkami zbytu (Hongkong, Singapur i Stany Zjednoczone), wołowina z Japonii zaczęła także docierać do Tadżykistanu, Bangladeszu i Mongolii oraz do Holandii, Wielkiej Brytanii, Belgii oraz na Filipiny.
Wolumen eksportu mięsa wołowego
W I połowie 2014 r. Japończycy wyeksportowali łącznie 531,2 ton mięsa wołowego, tj. o 22% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Eksport tego gatunku mięsa z Japonii pozostaje na niskim poziomie, choć rząd japoński pracuje usilnie nad wzrostem handlu rodzimą wołowiną. Od czerwca 2013 r. średnia wartość eksportowa wołowiny wywożonej z Japonii zwiększyła się o 5% do 6513 JPY/kg (około 197 zł/kg).
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl