W okresie od stycznia do kwietnia bieżącego roku poza unijne granice wysłano blisko 156,6 tysięcy ton mięsa, żywca i jego przetworów, czyli o 28,4 procenta mniej niż rok wcześniej.
Taki stan rzeczy to wynik obniżonego wolumenu dostaw na rynek turecki o 55 procent do granicy 32,9 tysiąca ton. Również Rosja sprowadziła o 41,3 procenta mniej tego mięsa wobec roku minionego, czyli 27,2 tysiąca ton, a to z powodu wprowadzenia embargo na żywiec wołowy z obawy przed wirusem ze Schmallenbergu. Mniej wołowiny trafia też do Chorwacji, Szwajcarii, Algierii czy Libanu. Z kolei wzrost dostaw odnotowano w odniesieniu do Bośni i Hercegowiny, Kosowa czy do Wybrzeża Kości Słoniowej.
Jeśli chodzi o import tego gatunku mięsa to uległ on obniżeniu o 7,8 procenta do 96 tysięcy ton. W związku z tym, mniejsze dostawy były ze strony państwo południowoamerykańskich.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl