Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do końca października bieżącego roku państwa członkowskie sprowadziły o 4,7% mniej mięsa wołowego, jego produktów oraz żywych zwierząt niż w tym samym przedziale czasowym ubiegłego roku. W tym samym czasie zaobserwowano także znaczący spadek eksportu tego gatunku mięsa z krajów Wspólnoty, który uległ obniżeniu aż o 19%.
W analizowanym okresie łączny import mięsa wołowego wyniósł 257,5 tys. ton. Przywóz tego gatunku mięsa z krajów trzecich do państw Wspólnoty kształtował się w następujący sposób:
-
Brazylia: 104,7 tys. ton
-
Urugwaj: 44,1 tys. ton
-
Argentyna: 43,3 tys. ton
-
Austria: 17 tys. ton
-
USA: 17,6 tys. ton
-
Serbie: 505 ton
-
Botswana: 474 tony
-
Szwajcaria: 4,1 tys. ton
Natomiast z terenu Unii Europejskiej wywieziono w omawianym okresie łącznie 434,6 tys. ton mięsa wołowego, jego produktów oraz żywca. Poniżej zaprezentowano zestawienie dotyczące eksportu mięsa wołowego z terenu Unii:
-
Turcja: 90 tys. ton – spadek o 19%
-
Rosja: 81 tys. ton – spadek o 29%
-
Liban: 21 tys. ton – spadek o 0,3%
-
Chorwacja: 19,3 tys. ton – spadek o 9%
-
Szwajcaria: 16 tys. ton – spadek o 29%
-
Bośnia i Hercegowina: 12,1 tys. ton – spadek o 11%
-
Była Jugosławia Republiki Macedonii: 9,7 tys. ton – spadek o 12%
-
Kosowo: 3,3 tys ton – spadek o 25%
-
Albania: 3,1 tys. ton – spadek o 17%
-
Wybrzeże Kości Słoniowej - 12,7 tys. ton – spadek o 14%
Warto zaznaczyć, iż nawet pomimo wyraźnego spadku w handlu wołowiną, Unia w dalszym ciągu pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami oraz żywcem.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl