Październik był już piątym kolejnym miesiącem, w którym wartość indeksu uległa spadkowi. W porównaniu z październikiem 2017 r. jego poziom był o 15,3% niższy.
Największe, w skali roku spadki cen odnosiły się do masła. Jak wynika z danych USDA, w okresie 15-26.10.2018 jego ceny w Oceanii były niższe od notowanych przed rokiem o 27%, a w portach Europy Zachodniej o 18%. Ceny serów Cheddar w Oceanii były o 16% a pełnego mleka w proszku o 10% mniejsze od zeszłorocznych. Jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, poziom jego cen był 10% wyższy niż przed rokiem. W portach Europy Zachodniej ceny OMP były na niezmiennym poziomie, co w II połowie października 2017 r.
Obniżki cen produktów mleczarskich na rynkach globalnych związane są głównie z rosnącą podażą mleka w Nowej Zelandii. Według danych DCANZ w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2018/2019 produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 5,8% większa niż w porównywalnym czasie przed rokiem.
W Stanach Zjednoczonych w pierwszych III kw. 2018 r. produkcja mleka była o 1,1% (USDA) wyższa niż przed rokiem. Z kolei w Unii Europejskiej, w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. dostawy mleka były o 1,5% wyższe niż przed rokiem. Warto jednak zauważyć, że w sierpniu br. ilość dostatecznego przez producentów mleka była o 0,1% niższa niż w sierpniu 2017 r. W sierpniu br. najgłębszy, w skali roku, spadek dostaw zaobserwowano w przypadku Włoch o 40 tys. t i Holandii o 35 tys. t.
Niemniej jednak, ze względu na suszę, która wpłynęła na plony pasz objętościowych, w całym 2018 r. dostawy mleka w UE mają być o 0,8% wyższe niż w 2017 r., co oznacza, że w ostatnich czterech miesiącach br. dostawy mleka w relacji rocznej we Wspólnocie powinny być o 0,6% niższe niż w tym samym okresie 2017 r.