Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej, w Unii Europejskiej będzie można stosować kwas mlekowy w rzeźniach.
Dzięki tak skonstruowanemu rozporządzeniu, pojawi się możliwość szerszego otwarcia rynku unijnego na dostawy amerykańskiej wołowiny.
Niemniej jednak warto zaznaczyć, iż wydane rozporządzenie uwzględnia możliwość stosowania kwasu mlekowego tylko w przypadku odkażania tusz, półtusz oraz ćwierci wołowych w rzeźniach.
Nie została natomiast dopuszczona możliwość odkażania mięsa wołowego oraz elementów wołowych.
W ramach rozwiązania długoletniego konfliktu między Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską dotyczącego handlu wołowiną z użyciem hormonów wzrostu, już w 2009 roku Unia otworzyła dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych około 20 tysięczny kontyngent na mięso niezawierające hormonów. Następnie liczbę tę dodatkowo zwiększono w sierpniu 2012 roku i od tego czasu kształtuje się ona na poziomie 48,2 tys. ton.
Wprowadzony przed laty zakaz skutecznie ograniczył Amerykanom korzystanie z kontyngentu na dostawy wołowiny bez hormonów do państw Wspólnoty. Dlatego też, uzależnili oni zniesienie zakazu od rozpoczęcia rozmów dotyczących wolnego handlu z UE.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl