Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Czy można prawidłowo odżywiać dziecko bez mleka?
Nad tym i innymi pytaniami debatowano podczas konferencji, która odbyła się w Warszawie w ramach projektu „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka.
Jak wiemy mleko krowie jest pełnowartościowym produktem odżywczym odpowiednim dla osób w każdym wieku. Nie tylko zawiera niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, ale także jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego tłuszczu, laktozy, niezbędnych soli mineralnych tj. wapń fosfor, magnez, potas, cynk, biopierwiastków śladowych: miedzi, manganu, selenu, jodu, wszystkich witamin rozpuszczonych w tłuszczach (A, D, E, K) i w wodzie ( B1, B2, B12, C i innych).
Nasze organizmy nie mają zdolności do magazynowania większych zapasów białka, dlatego musimy je dostarczać codziennie w odpowiednich ilościach.
Wapń w mleku występuje w dużych ilościach, 200 ml mleka zawiera 240 mg jonów Ca, czyli spożycie 3-4 szklanek dziennie lub alternatywnie odpowiedniej ilości jego przetworów, pozwala na prawie 100% pokrycie dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Warto pamiętać, że zamiast aptecznych suplementów diety, należy spożywać naturalne produkty, a wśród nich znajdować się powinno mleko i przetwory mleczne.
Między innymi o tych i innych wartościach odżywczych mleka na konferencji poinformowała dziennikarzy prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.
Kolejnym pytaniem, które padło w dyskusji było: Czy otyłość dziecka to efekt wyborów żywieniowych rodziców?
W powstawaniu otyłości współdziałają różne czynniki: genetyczne (mutacje genów związanych z regulacją gospodarki energetycznej organizmu), biologiczne (jednostki chorobowe, zaburzenia endokrynne), psychologiczne (zaburzenia nastroju, depresja), środowiskowe (brak aktywności fizycznej, nieodpowiednie odżywianie się).
Nawyki żywieniowe naszych pociech oparte są o wczesne doświadczenia w rodzinie, które kształtują odpowiednie zachowania żywieniowe. Pamiętajmy, że istotny wpływ ma model żywienia w rodzinie (regularność, urozmaicenie, estetyka, atmosfera).
Czytaj dalej na następnej stronie...