Jak wynika z danych, w sezonie 2011/2012 liczba ubojów bydła spadnie o 3 procent do granicy 7,9 mln sztuk, a w sezonie kolejnym zwiększy się o 2 procent do 8,1 mln sztuk.
Więcej ubojów oznacza wzrost produkcji mięsa wołowego w najbliższym sezonie o 3 procent, a zatem do 2,2 mln ton.
Przeciętna waga ubijanego bydła będzie zbliżona do rekordowej wynoszącej 288 kilogramów. W związku z tym liczebność krajowego stada w przyszłym roku wzrośnie do 31,4 mln ton, czyli o 4 procent.
Poza tym wolumen eksportowy także się zwiększy o 2 procent i będzie w granicach 970 tysięcy ton, a to ze względu na rosnące zapotrzebowanie ze strony Stanów Zjednoczonych, Krajów Bliskiego Wschodu i południowo-wschodniej Azji, a także Tajwanu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl