Jak wynika z prognoz, w bieżącym sezonie zostanie wyeksportowanych około 955 tysięcy ton wołowiny i cielęciny, co oznacza wzrost o 1 procent.
Taki stan rzeczy jest ściśle powiązany z wzrastającą produkcją, a także rosnące zapotrzebowanie na ten gatunku mięsa ze strony Stanów Zjednoczonych oraz innych wschodzących.
W tym sezonie Amerykanie zaimportują blisko 215 tysięcy ton australijskiego mięsa wołowego, co oznacza 5 procentową zwyżkę w porównaniu z poprzednim sezonem. Natomiast na rynki wschodzące Australia dostarczy niemal 313 tysięcy ton mięsa, czyli o 3 procent więcej.
Niemniej jednak w omawianym okresie eksport tego gatunku mięsa do Japonii będzie mniejsza o 3 procent, a zatem wyniesie blisko 315 tysięcy ton. Mniej australijskiego mięsa trafi także do Korei Południowej, bo 112 tysięcy ton, tj. zniżka o 9 procent.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto:
Gospodarz.pl