Według przedstawicieli Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, tegoroczne plony mogą być nieco niższe niż w ubiegłym roku. W 2011 roku wyniosły one 660 kwintali z hektara, co dało drugie miejsce w kraju. Ten rok zapowiada się nieco słabszy.
Powierzchnia upraw w zachodniopomorskim jest w bieżącym roku o około tysiąc hektarów mniejsza niż w ubiegłym i wynosi 11 tys. ha. Daje to 6 pozycję temu województwu w skali całego kraju.
Zachodniopomorscy plantatorzy w ubiegłym roku zabrali łącznie 775 tys. ton buraków cukrowych, czyli 6,6 procenta produkcji krajowej. Uplasowało to województwo na szóstym miejscu w kraju. Obecnie do cukrowni trafiła połowa zebranych w tym sezonie buraków, czyli jedna trzecia zakładanych zbiorów.
Zdaniem specjalistów, zawartość cukru w tegorocznych burakach będzie oscylowała na poziomie niecałych 17 procent.
Największe ilości buraków produkowane są w zachodniej części województwa zachodniopomorskiego, w powiatach: pyrzyckim, stargardzkim, gryfickim i gryfińskim. Lepsze uprawy w tych regionach spowodowane są dobrej jakości glebą, której wymagają buraki cukrowe.
Sprawny zbiór buraków umożliwiony został dzięki specjalistycznym sprzętom, który ułatwia zbiór i transport do cukrowni.