| Autor: redakcja1

W sezonie 2015/2016 unijna produkcja cukru może być najniższa od 40 lat

Rabobank szacuje, że produkcja cukru w UE w sezonie 2015/2016 może być najmniejsza od 40 lat.

W sezonie 2015/2016 unijna produkcja cukru może być najniższa od 40 lat

Produkcja cukru

Jak podaje FAMMU/FAPA, powodami są ograniczenie powierzchni upraw buraków cukrowych łącznie o 200 tysięcy hektarów i wynikające z niekorzystnych warunków pogodowych spadek plonowania o 8% w skali roku. Redukcja obszaru upraw to efekt nadprodukcji w poprzednich sezonach i wysokiego przeniesienia cukru, które zmusiły producentów do ograniczenia kontraktacji.
 
Rabobank ocenił produkcję cukru w UE na 15,3 mln ton w stosunku do 19,3 mln tok wcześniej. W Wielkiej Brytanii kontraktacje obniżono o 25%, co ma skutkować produkcją cukru w obrębie miliona ton. Zbiory buraków cukrowych w Niemczech mają być mniejsze o 7,1 mln ton do 20,4 mln ton, co przełożony się na niższą o 1,2 mln ton produkcję cukru, która wyniesie 3,2 mln ton. Zbiory we Francji zmaleją o 14% do 32,6 mln ton, a w Polsce z 13,5 mln to do 8,9 mln ton.



Tagi:
źródło: