Jeśli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom 15,3 mln t i umożliwią produkcję 2,3 mln t cukru. Produkcja cukru będzie wyższa od popytu na rynku wewnętrznym wynoszącego 1,72 mln t i niezbędny będzie duży eksport.
Na krajowym rynku maleją ceny cukru, a decydują o tym stosunkowo niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018 - 2,3 mln t. W lutym 2018 r. ceny zbytu cukru w workach obniżyły się o 1,2% do 1,66 zł/kg.
Ceny te były o 35,6% mniejsze niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu ze styczniem 2018 r. o 2,5% do 1,58 zł/kg i były aż o 41,9% mniejsze niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są większe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza wyższy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w lutym 2018 r. wyniosła 2,28 zł/kg i była niższa o 3,8% niż przed miesiącem oraz o 28,3% niż w lutym 2017 r.