| Autor: redakcja1

Dobre wyniki finansowe branży piekarniczej w 2016 r.

W 2016 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa oraz świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek uległa zdecydowanej poprawie wobec 2015 r. Była też lepsza niż w ostatnich dziesięciu latach.

Dobre wyniki finansowe branży piekarniczej w 2016 r.
Dane GUS (za Pont Info) za 2016 r. obejmują wyniki 435 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich (PKD 10.67.Z) zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie przedsiębiorstw wyniosła 10,44% wobec 9,69% w 2015 r. Tylko w 2009 r. wynik był zbliżony do ubiegłorocznego (wyniósł 10,08%), od tego momentu już nie przekroczył 10%. Z kolei stopa zysku netto po dwunastu miesiącach 2016 r. wyniosła 9,88% wobec 6,01% w 2015 r.
 
Ogólnie, wzrostowi wartości sprzedaży w branży towarzyszył spadek kosztów. W ubiegłym roku przychody w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo były o 1,6% wyższe niż w 2015 r., podczas gdy przeciętne koszty całkowite spadły o 2,7%. Było to możliwe dzięki obniżkom cen mąki oraz paliw. Średnie ceny hurtowe mąki pszennej piekarniczej w 2016 r. były, w zależności od rodzaju, o około 5-9% niższe niż w 2015 r. oraz o około 20% niższe wobec średniej z lat 2011-2015. Był to jednocześnie najniższy poziom średniorocznych cen mąki od 2009 r.
 
Zdaniem Marty Skrzypczyk, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, dobre wyniki branży mogą być w dużej mierze konsekwencją dynamicznie rosnącego eksportu pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Według danych Eurostat, w ubiegłym roku wolumen sprzedaży zagranicznej wyrobów piekarniczych (CN 1905) sięgnął 510,9 tys. t, czyli był o 16% wyższy niż rok wcześniej. Oznacza to istotne przyspieszenie średniorocznej dynamiki wzrostu, która w latach 2006-2016 wyniosła 10,5%. W rezultacie udział eksportu w przychodach ogółem sektora piekarniczego w 2016 r. wyniósł 12,9% wobec 12,7% w 2015 r. oraz 10,8% przeciętnie w latach 2010-2015.
 
W kraju w 2016 r. utrzymał się natomiast wieloletni trend spadkowy w popycie na pieczywo świeże. Według GUS (za IERiGŻ) w pierwszej połowie 2016 r. jego przeciętne miesięczne spożycie w gospodarstwach domowych było o 5% niższe niż rok wcześniej.
 
Warto tu nadmienić, że w 2016 r. firmy zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały o prawie 1% więcej pieczywa r/r (łącznie 1 014 tys. t). Przy tym dynamicznie przyrosła produkcja pieczywa żytniego (o ponad 15% r/r), choć jego znaczenie nadal jest niewielkie (6-proc. udział w całkowitej produkcji).
 
W 2017 r. warunki rynkowe dla firm z branży prawdopodobnie nie ulegną znaczącej zmianie. Mimo, że w I kwartale br. ceny mąki piekarniczej były o około 3% niższe niż rok wcześniej, to w całym roku 2017 prawdopodobnie ukształtują się na podobnym poziomie jak w 2016 r. Wyższe będą jednak ceny cukru mające duże znaczenie w przypadku produkcji wyrobów ciastkarskich, rośnie też presja płacowa.


Tagi:
źródło: