I wiesz, co jesz - cytryna

Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści. Bohaterem dzisiejszej edycji będzie powszechnienie znana i lubiana cytryna. Zapraszamy do lektury.

I wiesz, co jesz - cytryna
b) dla zdrowia
 
Herbata z cytryną
Składniki:
  • herbata
  • sok malinowy
  • sok z cytryny
  • miód
  • czosnek podgrzewany z ½ szklanki mleka
Wykonanie:
Sporządzić herbatę, sok z cytryny dodać dopiero, gdy woda będzie letnia, gdyż w wysokiej temperaturze cytryna traci swoje właściwości.
 
Nalewka z czosnku, miodu i cytryny
Składniki:
  • sok z 35 ząbków czosnku
  • sok z ½ kg cytrynowego
  • 1 l przegotowanej wody, przestudzonej
  • ½ szklanki miodu
Wykonanie:
Zmieszać razem wszystkie składniki (woda z miodem musi być zimna) i zlać w szklaną butelkę, trzymać w chłodnym miejscu. Pić 3 x dziennie po 30-50 ml. po jedzeniu. Popijać sokiem pomidorowym. Od tego można zacząć w początkowej fazie pojawiającej się infekcji lub stosować w celu uodpornienia organizmu przez 15 - 21 dni.
 
c) dla urody
 
 
Odżywka na zniszczone włosy
Składniki:
  • ¾ filiżanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki miodu
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
Zastosowanie:
Składniki połączyć i używać mieszanki wyczesując je w mokre włosy. Następnie nałożyć czepek i owinąć ręcznikiem. Pozostawić odżywkę na pół godziny. Następnie umyć włosy szamponem.
 
Maseczka do skóry suchej
Składniki:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Zastosowanie:
Wymieszać składniki. Maseczką posmarować suche miejsca na skórze i pozostawić ją na 10 minut. Spłukać ciepłą wodą.
 
Toner do skóry tłustej
Składniki:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wódki
  • 1 łyżka wody niegazowanej
Zastosowanie:
Składniki wymieszać. Zastosować miksturę na tłuste miejsca, następnie spłukać wodą. Mieszankę można przetrzymywać w lodowce do około tygodnia. 
 


Tagi:
źródło: