Przepisy z zastosowaniem cytryny
a) dla smaku
Sałatka z pomidorów i cytryny
Składniki:
Wykonanie:
Pomidory oraz cytrynę pokroić w kostkę. Pietruszkę zszatkować. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać, a następnie pozostawić w lodówce na godzinę. Przed podaniem dodać pieprzu.
Ajerkoniak z cytryna i tymiankiem
Składniki:
-
3 żółtka jaj
-
300 ml śmietany kremówki
-
150g cukru
-
300 ml białego rumu
-
skórki z dwóch cytryn
-
2 gałązki tymianku
Wykonanie:
Żółtka jaj wymieszać w rondelku za pomocą trzepaczki ze śmietaną kremówką i cukrem. Umieścić rondelek na małym ogniu i wrzucić do niego skórki z cytryny, wcześniej umyte pod bieżącą wodą oraz gałązki tymianku. Składniki podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut ciągle mieszając. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Zimna miksturę przecedzić, oddzielając od niej skórki i tymianek. Do pozostałości dodać rum i dobrze wymieszać. Gotowy ajerkoniak schłodzić przez noc. Przed podaniem – wstrząsnąć.
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Wykonanie:
Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, natomiast z miąższu wycisnąć sok. Zmieszać skórkę z sokiem. Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami pojedynczo dodawanymi. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny ze skórką oraz druga szklankę mąki. Połączyć wszystkie składniki. Ciasto umieścić w prostokątnej formie (ok.30cm x 10 cm) posmarowanej i wyłożonej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Czytaj dalej na następnej stronie...