Historia pączka sięga starożytności. Już antyczni Rzymianie podczas karnawałowych zabaw zajadali się tłustymi potrawami, zwłaszcza pączkami, popijając je dużą ilością napojów. Od stuleci były one znane również na Bliskim Wschodzie. Natomiast do Polski tradycja smażenia tych specjałów dotarła dopiero w IX wieku.
Pierwsze pączki były jednak przygotowywane w zupełnie inny sposób. Sporządzano je bowiem z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną i wysmażano na smalcu. Wyglądały przy tym jak wielkie bułki i smakiem w niczym nie przypominały dzisieszych wypieków. Słodkie pączki zaczęły pojawiać się dopiero w XVI wieku.
Obecnie pączki przygotowywane są z mąki pszennej i drożdży. Formowane są na kształt spłaszczonej kuli bądź oponek. Tradycyjnie nadziewa się je marmoladą lub powidłami. Jednak coraz częściej cukiernie wstrzykują do nich konfitury różane lub owocowe, a także: budyń, likier, karmel, czekoladę lub ser. Gotowy pączek jest zwykle posypywany cukrem pudrem bądź lukrowany, ale może być także obsypywany kandyzowaną skórką lub polany czekoladą i obsypany wiórkami kokosowymi.
Według jednego z ludowych przesądów temu, kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie się wiodło przez następny rok. Na podstawie ubiegłorocznych danych można jednak przypuszczać, że Polakom nie grozi plaga nieszczęść. Statystyczny Polak zjada bowiem w tym dniu około 2,5 pączka, co w przeliczeniu na ogół społeczeństwa daje blisko 100 milionów sztuk!
Jak zatem spożycie jednego pączka wpływa na organizm ludzki? Przeciętny pączek z lukrem i marmoladą waży 70 g. W związku z tym poddając się jednorazowej przyjemności jego zjedzenia dostarczamy organizmowi ponad 10 g tłuszczu, 5 g białek, 43 g węglowodanów, 1 g błonnika i blisko 300 kcal energii! Im więcej słodkości tym więcej tzw. „pustych kalorii” odkłada się w naszym ciele w postaci tłuszczu.
czytaj dalej na następnej stronie...