Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Wóz paszowy WP 15
2014-10-16 -
ZBIORNIK POMPY TYPU PFW MARCHNER
2020-07-27
Start kampanii „Tradycja, jakość i europejski smak” - cd.
W dniu 7 marca 2011 r. Agencja Rynku Rolnego podpisała z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego umowę na realizację 2-letniej kampanii informacyjno – promocyjnej, dotyczącej świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i wieprzowiny oraz przetworów spożywczych wytworzonych na bazie tych produktów, pt. „Tradycja, jakość i europejski smak”.
Rolnictwo ekologiczne
Trzyletnia
kampania, której organizatorami było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju
Wsi oraz Agencja Rynku Rolnego, rozpoczęła się 12 września 2006 r.
Projekt miał za zadanie dostarczać konsumentom i producentom informacji na temat korzyści płynących z rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza w zakresie ochrony środowiska, a także edukować doradców i producentów w zakresie ekologicznych metod produkcji rolniczej oraz zasad znakowania i certyfikacji. Konsumenci uczyli się, jak odróżnić produkty rolnictwa ekologicznego, a także dowiadywali się, w jaki sposób gwarantowana jest jakość tych produktów, co wpływa na ich niepowtarzalny smak i wygląd. W ramach kampanii rolnictwa ekologicznego zrealizowano liczne działania w mediach (reklamy prasowe, TV, radio). Ważnym elementem kampanii był udział w wielu imprezach masowych takich jak: Dzień Ziemi, Jarmark ekologiczny w Izabelinie, Nowy Świat Smaków czy Jarmark Dominikański. Zrealizowano także takie działania jak degustacje oraz udział w targach o zasięgu krajowym i międzynarodowym oraz seminaria i szkolenia dla producentów i przetwórców.
Przeprowadzone w trzecim roku realizacji badania podsumowujące pokazują, że kampania informacyjna wpłynęła na poziom wiedzy na temat produktów rolnictwa ekologicznego oraz percepcję różnic między produktami oznaczonymi logo „Rolnictwo ekologiczne”. Aż 70% konsumentów deklarowało, że do zakupu produktu zachęca ich logotyp „Rolnictwo Ekologiczne”, który stał się jednym z najlepiej rozpoznawanych znaków żywności ekologicznej w Polsce.
Dwuletnia
kampania promująca miód i produkty pszczele realizowana była od 8
października 2007, we współpracy ze Stowarzyszeniem Pszczelarzy
Zawodowych oraz- odpowiadających za wdrażanie działań promocyjnych-
Change Communications i Marketing &Communication Consultants.
Zadaniem kampanii było upowszechnienie spożycia
miodu wśród Polaków i przełamanie sezonowości w konsumpcji. Prowadzone
działania miały na celu podkreślenie wartości smakowych i odżywczych
naturalnego miodu oraz pogłębienie wiedzy konsumentów na temat
dobroczynnych właściwości produktów pszczelich.
W ramach
podejmowanych działań prowadzona była kampania w telewizji, prasie
kobiecej oraz w internecie. Uruchomiona została strona internetowa
kampanii www.zyciemiodemslodzone.info, która, jako regularnie
rozbudowywana platforma, stała się kompendium wiedzy o miodzie i jego
wykorzystaniu w przepisach kulinarnych oraz pielęgnacji urody. W
utrwaleniu postulatów kampanii oraz popularyzowaniu miodu dużą rolę
odegrała pomoc i porady ekspertów – Marty Gessler oraz dr Anny
Noszczyk.
Poza działaniami reklamowymi i PR, w sklepach zostały
umieszczone plakaty kampanii. Miały one zachęcić konsumentów do
skierowania kroków w stronę półki z miodami.
Z badań konsumenckich
zrealizowanych w II roku kampanii wynika, że w blisko co czwartym domu w
Polsce spożywa się miód co najmniej raz w tygodniu, a 7% Polaków
przyznaje, że je miód codziennie lub prawie codziennie. Walory miodu
najczęściej doceniają kobiety. Nadal najchętniej jemy miód do pieczywa
lub słodząc nim napoje (70% badanych respondentów), choć rośnie
zastosowanie miodu jako dodatku do innych potraw i sosów. Kampania
spotkała się z bardzo dużą życzliwością ze strony zarówno mediów, jak i
środowisk pszczelarskich oraz zaowocowała licznymi publikacjami w
prasie oraz TV (m.in. Wiadomości TVP1).
Kampania promocyjno-informacyjna zgłoszona przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, zakończona 6 marca 2010r., adresowana była do producentów i konsumentów z Korei Południowej i Stanów Zjednoczonych.
Celem
zaplanowanych działań promocyjnych i informacyjnych było zbudowanie i
utrwalenie pozytywnego wizerunku produktów mięsnych pochodzących z Unii
Europejskiej. Kampania miała za zadanie zachęcić dystrybutorów z
państw docelowych do wzbogacenia oferty handlowej o promowane produkty a
konsumentów indywidualnych, szczególnie w Stanach Zjednoczonych,
nauczyć rozpoznawać i cenić oryginalne europejskie wędliny i mięsa.
Najistotniejszym elementem kampanii był udział w międzynarodowych imprezach targowych
- Fancy Food w USA oraz Seul Food & Hotel i Gwangju International
Food Fairs w Korei Płd. W prasie specjalistycznej pojawiły się także artykuły sponsorowane i reklamy dotyczące zalet promowanych produktów. Aby wzmocnić wizualnie i utrwalić przekaz kampanii wyprodukowano broszury, ulotki i foldery informacyjne
zwiększające ogólną wiedzę konsumentów na temat jakości europejskich
mięs, zawierające porady praktyczne i przepisy kulinarne, plakaty i
standy zlokalizowane w pobliżu lub na terenie centrów handlowych.
Wyprodukowano także film informacyjny poświęcony
europejskim produktom mięsnym, ich wysokim normom jakościowym,który
emitowany był na stoisku targowym oraz w sieciach handlowych. Aby
utrwalić pozytywne skojarzenia związane z promowanymi produktami w
ramach projektu wyprodukowano gadżety: smycze, koszulki, zestawy do
grillowania i czapki kucharskie. Działania promocyjne uzupełniły
kontakty z mediami, konferencje prasowe, i stały monitoring mediów pod
kątem publikacji związanych z projektem.
Mięso i jego produkty- tradycja i smaki
Dwuletnia kampania realizowana była od marca 2006r. równolegle na rynkach aż trzech państw - Japonii, Chin oraz Ukrainy.
Strategia komunikacyjna kampanii skoncentrowana była wokół trzech zagadnień:
- wysokiej jakości,
- smaku,
- oraz tradycyjnego charakteru mięsa z terenu Wspólnoty Europejskiej.
W ramach kampanii zrealizowano następujące działania:
Targi
- najważniejszy aspekt kampanii, ze względu na możliwość
bezpośredniego oddziaływania na podstawową grupę odbiorców - lokalnych
producentów, przetwórców i odbiorców hurtowych.
Serwis internetowy zawierający bieżące informacje o projekcie i promowanych produktach.
E-mailing skierowany do producentów oraz środowisk opiniotwórczych umożliwi dystrybucję zaproszeń na imprezy targowe, konferencje prasowe oraz promocję serwisu internetowego.
Reklama outdoor - billboard’y utrwalające hasła kampanii i zachęcające do odwiedzenia stoiska w czasie targów.
Publikacje – ulotki, broszury i katalog zawierający informacje o sposobach produkcji oraz przepisy i porady kulinarne.
Artykuły sponsorowane
w prasie specjalistycznej i gospodarczej, informować będą o metodach
produkcji, kontroli jakości oraz sposobach etykietowania pozwalających
na identyfikację produktów unijnych.
Materiały promocyjne - długopisy, zestawy do grillowania, smycze oraz naklejki opatrzone logo projektu.
Na uwagę zasługuje umiejętne wykorzystanie autorytetu osoby byłego Prezydenta Polski – Lecha Wałęsy,
dzięki któremu udział w targach Foodex Tokio zakończył się dużym
sukcesem promocyjnym i wizerunkowym. Dodatkowo, udział w targach
przedstawicieli władz krajowych (Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Ambasadora RP w Japonii) spotkał się z
dużym zainteresowaniem partnerów japońskich, którzy w ten sposób byli
przekonywani, że produkcja mięsa w Unii Europejskiej jest bardzo ważnym
elementem rolnictwa.
Korzystny odbiór kampanii został także
wskazany w listach gratulacyjnych, które wpłynęły do organizacji
proponującej z Japonii i Chin.
Działania podjęte w ramach kampanii przyniosły bezpośrednie efekty promocyjne oraz istotne wsparcie dla rozmów zmierzających do otwarcia lub poszerzenia rynku (zniesienie ograniczeń w przywozie, certyfikacja zakładów produkcyjnych).
Zakończona
została kampania „Oryginalność pod ochroną”, w ramach której
upowszechniano wiedzę o istnieniu i zasadach systemu oznaczania
produktów regionalnych i tradycyjnych – jednego z dwóch wspólnotowych
systemów jakości żywności. Wykorzystując różne środki przekazu, wśród
konsumentów i handlowców wzbudzono duże zainteresowanie tymi
wyjątkowymi produktami. Dzięki licznym działaniom z zakresu public
relations, temat produktów regionalnych i tradycyjnych oraz
postrzeganie ich jako spuścizny kulinarnej i kulturowej Polski stało
się modne w mediach. Drugim niezwykle ważnym efektem tej kampanii było
zachęcenie wielu grup producentów do rejestracji swoich wyrobów i
objęcia ich ochroną prawną, jaką dają przepisy wspólnotowe i krajowe.
Ich producenci bez dodatkowych kosztów korzystają także z dorobku
podobnych kampanii promocyjnych realizowanych przez Komisję Europejską i
inne kraje Unii Europejskiej. Dotychczas KE zatwierdziła do realizacji
i wsparła finansowo 36 takich projektów o łącznym budżecie ponad 70
mln euro. Wspólny efekt promocyjny, związany z propagowaniem na tak
dużą skalę na liczących się rynkach światowych jednolitego systemu
oznaczania i gwarantowania oryginalności oraz pochodzenia żywności, nie
ma odpowiednika w prywatnych kampaniach promocyjnych.
Kampania
„Oryginalność pod ochroną” odniosła ogromny sukces – pod koniec jej
trwania polscy producenci wysłali do Komisji Europejskiej ok. 30
wniosków o ochronę swoich produktów w ramach systemu. Tak dużą aktywność
łatwiej będzie ocenić, zestawiając tę ilość z ok. 800 wyrobami, które
wszystkie kraje UE umieściły na liście wyrobów regionalnych i
tradycyjnych w ciągu 15 lat. Pierwszym polskim produktem, który
przeszedł procedurę rejestracji, była bryndza podhalańska.
Kampania
ta została przygotowana i zrealizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i
Rozwoju Wsi oraz Agencję Rynku Rolnego. Zgodnie z możliwościami, jakie
dawały przepisy wspólnotowe, w jej finansowaniu nie uczestniczyły
organizacje branżowe, a jedynie budżet UE i Polski.
Przykładowe materiały promocyjne:
- Oryginalność pod ochroną - stoisko (JPG - 789 KB)
- Oryginalność pod ochroną - ulotka (PDF - 305 KB)
- Oryginalność pod ochroną - outdoor (JPG - 480 KB)
- Oryginalność pod ochroną - teczka (JPG - 218 KB)
- Oryginalność pod ochroną - prezenter (PDF - 2,57 MB)
- Oryginalność pod ochroną - broszura (PDF - 1,02 MB)
- Oryginalność pod ochroną - reklama do konsumentów (PDF - 190 KB)
- Oryginalność pod ochroną - banner 2 (SWF - 35 KB)
- Oryginalność pod ochroną - spot TV do konsumentów (MPG - 2,68 MB)
- Oryginalność pod ochroną - spot TV do producentów (MPG - 2,71 MB)
- Oryginalność pod ochroną - spot radio do konsumentów (WAV - 2,52 MB)
- Oryginalność pod ochroną - spot radio do producentów (WAV - 2,46 MB)
„Mrożonki pełne natury”
„Marchewka”
Sukcesem zakończyła się zrealizowana przez Krajową Unię Producentów Soków kampania „Marchewka”, która promowała spożycie soków i nektarów marchwiowych i marchwiowo-owocowych w Bułgarii i Rumunii. Program „Marchewka” jest pierwszą zakończoną kampanią promocyjną przygotowaną przez organizację branżową – „Krajową Unię Producentów Soków”. Efekty zaskoczyły wszystkich. Dzięki niej w 2006 roku wartość sprzedaży soków i nektarów marchwiowych zwiększyła się w Bułgarii o 84 proc. Kampania ta dowiodła, że rozpowszechniając rzetelną informację o danej kategorii produktów, można skutecznie wpłynąć na popyt. Informując o wartościach odżywczych i innych walorach, a także o wpływie soków na kondycję organizmu, ich producenci (wyłącznie polskie firmy) odnotowali wzrost zbytu na poziomie ocenianym na 60%.
Źródło: http://www.arr.pl/