Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-03-31
-
Ceny cukru w lutym
2025-03-31 -
Rynek zbóż w Polsce (16.03.2025)
2025-03-31
Poznaj produkty
-
Wozy paszowe samozaładowcze
2014-05-05 -
Przyczepa rolnicza typ DB 8 000
2014-10-16 -
Kombajn do marchwi ZB II DEWULF
2020-10-06 -
Systemy gąsienicowe Soucy Track
2012-01-29 -
Siewnik punktowy Tempo R Vaderstad
2020-04-15 -
Opryskiwacz ciągany Atlant 4200 - 32
2019-07-05
Promocja świeżych owoców i warzyw - dodatkowy termin na składanie programów informacyjnych i promocyjnych
W związku z wybuchem epidemii EHEC w północnych Niemczech w trzeciej dekadzie maja br. oraz komunikatem władz Hamburga, w którym zalecono unikania spożycia surowej sałaty, ogórków,

Efektem powyższego kryzysu było także wprowadzenie przez Federację Rosyjską embargo na te produkty, co w szczególnym stopniu dotknęło Polskę.
W związku z powyższą sytuacją Komisja Europejska przewidziała dodatkowy harmonogram przedstawiania oraz wybierania programów informacyjnych i promocyjnych zarówno na rynku wewnętrznym jak i w państwach trzecich. Ma się to przyczynić do wzmocnienia zaufania konsumentów do świeżych owoców i warzyw produkowanych na terenie UE, a także wpłynąć pozytywnie na możliwości ich eksportu do państw trzecich. Zaproponowano w nim, aby:
- organizacje branżowe lub międzybranżowe reprezentujące sektor świeżych owoców i warzyw przedstawiały swoje programy informacyjne i promocyjne państwu członkowskiemu do dnia 16 sierpnia 2011 r.,
- państwa członkowskie przekazały Komisji wykaz wybranych programów najpóźniej do dnia 15 września 2011 r.,
- Komisja podjęła decyzję, najpóźniej do dnia 15 listopada 2011 r., które programy będą mogły zostać objęte współfinansowaniem.
Dodatkowy harmonogram przedstawiania i wybierania programów przewiduje rozporządzenie WYKONAWCZE KOMISJI (UE) nr 688/2011 z dnia 18 lipca 2011 r. wprowadzające w odniesieniu do 2011 r. odstępstwo od rozporządzenia (WE) nr 501/2008.
W przypadku zainteresowania z Państwa strony nowym terminem składania programów w zakresie świeżych owoców i warzyw proszę o bezpośredni kontakt z Biurem Promocji Żywności na adres: promocja@arr.gov.pl lub pod numerem telefonu 22 661 70 93.
