Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
ŚWIDER DO ŁUPAREK FI 107 mm HARTOWANY
2012-05-31 -
Hale do woltyżerki - lonżowniki
2015-04-20 -
FOR BUG - aerozol, pianka
2014-02-14
Promocja świeżych owoców i warzyw - dodatkowy termin na składanie programów informacyjnych i promocyjnych
W związku z wybuchem epidemii EHEC w północnych Niemczech w trzeciej dekadzie maja br. oraz komunikatem władz Hamburga, w którym zalecono unikania spożycia surowej sałaty, ogórków,
Efektem powyższego kryzysu było także wprowadzenie przez Federację Rosyjską embargo na te produkty, co w szczególnym stopniu dotknęło Polskę.
W związku z powyższą sytuacją Komisja Europejska przewidziała dodatkowy harmonogram przedstawiania oraz wybierania programów informacyjnych i promocyjnych zarówno na rynku wewnętrznym jak i w państwach trzecich. Ma się to przyczynić do wzmocnienia zaufania konsumentów do świeżych owoców i warzyw produkowanych na terenie UE, a także wpłynąć pozytywnie na możliwości ich eksportu do państw trzecich. Zaproponowano w nim, aby:
- organizacje branżowe lub międzybranżowe reprezentujące sektor świeżych owoców i warzyw przedstawiały swoje programy informacyjne i promocyjne państwu członkowskiemu do dnia 16 sierpnia 2011 r.,
- państwa członkowskie przekazały Komisji wykaz wybranych programów najpóźniej do dnia 15 września 2011 r.,
- Komisja podjęła decyzję, najpóźniej do dnia 15 listopada 2011 r., które programy będą mogły zostać objęte współfinansowaniem.
Dodatkowy harmonogram przedstawiania i wybierania programów przewiduje rozporządzenie WYKONAWCZE KOMISJI (UE) nr 688/2011 z dnia 18 lipca 2011 r. wprowadzające w odniesieniu do 2011 r. odstępstwo od rozporządzenia (WE) nr 501/2008.
W przypadku zainteresowania z Państwa strony nowym terminem składania programów w zakresie świeżych owoców i warzyw proszę o bezpośredni kontakt z Biurem Promocji Żywności na adres: promocja@arr.gov.pl lub pod numerem telefonu 22 661 70 93.